Liberation Route Europe Limburg

Liberation Route Europe kaart met daarop de richting van de troepen tijdens de bevrijding van Europa

Wat is de Liberation Route Europe?

Liberation Route Europe is een internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de Europese geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden uit het westen vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Limburg, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn. De Liberation Route Europe gaat verder naar de Poolse stad Gdańsk, waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam om de afscheiding van Europa op te heffen.

Wat is de gedachte achter de Liberation Route Europe?

De Liberation Route laat je beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Nederland en de Duitse grensstreek. Op meer dan 100 locaties in de wijde omgeving liggen Maaskeien met informatiepanelen, de zogenaamde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meer personen tijdens de laatste oorlogsjaren. De verhalen van die plekken kun je gratis downloaden via www.liberationroute.com of klik op de onderstaande button voor een overzicht van alle luisterplekken in Limburg.

Liberation Route Luisterplekken

Stel leest informatie van de liberation route op een infopaneel

De informatie van de Liberation Route Europe op je smartphone?

Dat kan! Er is een Liberation Route Europe app waarmee je alle informatie over de route op je telefoon kunt raadplegen. De app is beschikbaar voor iPhone en Android en biedt direct toegang tot verhaallijnen, bezienswaardigheden, historische gebeurtenissen, biografieën en nog veel meer, inclusief historische foto’s, ingesproken verhalen en filmpjes.

De Liberation Route Europe app

Liberation route luisterplek

Liberation Route Hiking Trails

De Liberation Route Hiking Trails bestaan uit een internationaal netwerk van wandelroutes tussen Londen en Berlijn die het spoor volgen die de geallieerden hebben afgelegd tijdens de bevrijding van Europa aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. In Limburg is er een doorlopende route met als thema 'de bevrijding van Limburg'. Daarnaast kan je ook kortere ommetjes wandelen waarbij lokale herinneringen aan de bevrijding van Limburg zichtbaar worden.

Liberation Route Hiking Trails

Liberation Route arrangementen

LimburgGroepsuitje biedt arrangementen aan die geheel in het teken staan van de Liberation Route Europe. Deze arrangementen omvatten tours langs historische locaties en monumenten die betrekking hebben op de bevrijding van Europa. Door deel te nemen aan een Liberation Route Europe-arrangement, krijgen bezoekers de mogelijkheid om meer te leren over de impact van de oorlog op Europa en de bevrijding die daarop volgde.

Liberation Route arrangementen

Groep krijgt een rondleiding bij een oorlogsmonument tijdens de Liberation bustour

Terug naar de Plek / Scheepskerkhof van Maasbracht

In  de serie Terug naar de Plek gaan basisschoolkinderen op zoek naar sporen en verhalen die de Tweede Wereldoorlog in hun eigen omgeving achterliet. Samen met ouderen, de kinderen van toen, keren ze terug naar de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven voorgoed veranderde. 

Bekijk hieronder ook de documentaire over de grootste scheepsramp voor de binnenvaart tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ramp vond plaats in september 1944 in de binnenhaven van Maasbracht in Limburg. 

Gezin kijkt naar het verhaal van een luisterplek van de Liberation Route Europe