Liberation route kaart en foto van voertuig met mensen

Liberation route Europe Limburg

Wat is de Liberation Route?

Liberation Route Europe is een internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Limburg, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn. De route gaat verder naar de Poolse stad Gdańsk, waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam om de afscheiding van Europa op te heffen.

De Liberation Route in Limburg is onderdeel van de Liberation Route Europe.

Wat is de gedachte achter de Liberation Route?

De Liberation Route laat je beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Nederland en de Duitse grensstreek. Op meer dan 100 locaties in de wijde omgeving liggen Maaskeien met informatiepanelen, de zogenaamde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meer personen tijdens de laatste oorlogsjaren. De verhalen van die plekken kun je gratis downloaden via www.liberationroute.com (ook voor mobiele internetters).

Onderweg alle informatie van de Liberation Route Europe alvast op je smartphone?

Download dan de Liberation Route Europe app! De app is beschikbaar voor iPhone en Android en biedt direct toegang tot verhaallijnen, bezienswaardigheden, historische gebeurtenissen, biografieën en nog veel meer, inclusief historische foto’s, ingesproken verhalen en filmpjes.

Waar vind ik de luisterplekken in Limburg?

De Liberation Route is geen kant en klare route. Afhankelijk van jouw interesse stel je zelf een wandel-, fiets-, bus- of autoroute samen langs de luisterplekken van jouw keuze. Onderstaand vind je een verwijzing naar een overzicht van alle luisterplekken in Limburg. Alle hoorspelen, luisterplekken, routesuggesties, arrangementen en evenementen vind je op www.liberationroute.nl.

Het Bevrijdingslied 

Beluister de clip van het Bevrijdingslied: 'Je mag niet vergeten'

Scheepskerkhof van Maasbracht

Bekijk hier een documentaire over de grootste scheepsramp voor de binnenvaart tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ramp vond plaats in september 1944 in de binnenhaven van Maasbracht in Limburg. De documentaire: Scheepskerkhof van Maasbracht (26 min).

Terug naar de Plek

In Terug naar de Plek gaan basisschoolkinderen op zoek naar sporen en verhalen die de Tweede Wereldoorlog in hun eigen omgeving achterliet. Samen met ouderen, de kinderen van toen, keren ze terug naar de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven voorgoed veranderde.

Meer informatie over de Liberation Route Europe?

Ontdek de volledige Liberation Route Europe.