Liberation route kaart en foto van voertuig met mensen

Liberation route Europe Limburg

Wat is de Liberation Route?

Liberation Route Europe is een internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Limburg, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn. De route gaat verder naar de Poolse stad Gdańsk, waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam om de afscheiding van Europa op te heffen.

De Liberation Route in Limburg is onderdeel van de Liberation Route Europe. Ontdek de volledige Liberation Route Europe.

Liberation route infopaneel op een steen

Wat is de gedachte achter de Liberation Route?

De Liberation Route laat je beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Nederland en de Duitse grensstreek. Op meer dan 100 locaties in de wijde omgeving liggen Maaskeien met informatiepanelen, de zogenaamde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meer personen tijdens de laatste oorlogsjaren. De verhalen van die plekken kun je gratis downloaden via www.liberationroute.com (ook voor mobiele internetters).

Luister ook naar het bevrijdingslied

Stel leest informatie van de liberation route op een infopaneel

Onderweg alle informatie van de Liberation Route Europe alvast op je smartphone?

Download dan de Liberation Route Europe app! De app is beschikbaar voor iPhone en Android en biedt direct toegang tot verhaallijnen, bezienswaardigheden, historische gebeurtenissen, biografieën en nog veel meer, inclusief historische foto’s, ingesproken verhalen en filmpjes.

Bekijk hier ook de documentaire over de grootste scheepsramp voor de binnenvaart tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ramp vond plaats in september 1944 in de binnenhaven van Maasbracht in Limburg. De documentaire: Scheepskerkhof van Maasbracht (26 min).

Liberation route luisterplek

Terug naar de Plek

In Terug naar de Plek gaan basisschoolkinderen op zoek naar sporen en verhalen die de Tweede Wereldoorlog in hun eigen omgeving achterliet. Samen met ouderen, de kinderen van toen, keren ze terug naar de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven voorgoed veranderde.

Hiking trails

De Hiking trails van de Liberation Route Europe bestaan uit een internationaal netwerk van wandelroutes tussen Londen en Berlijn in het spoor van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Limburg wordt er gewerkt aan een doorlopende route met als thema 'de bevrijding van Limburg'. Daarnaast kan je ook kortere ommetjes maken waarbij lokale herinneringen aan de bevrijding van Limburg zichtbaar worden.