Basiliek Sint-Odiliënberg

De Roer en de Basiliek van Sint-Odiliënberg
Basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus
icon/category/kerk

Kerk

Sint-Odiliënberg is een idyllisch Limburgs plaatsje aan de voet van een heuvel. Op deze heuvel ligt de Basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus. De Basiliek ligt aan het meanderende riviertje de Roer. 

Sint-Odiliënberg

In de achtste eeuw na Christus stichtten drie Angelsaksische missionarissen (Wiro, Plechelmus en Otger) een kloostertje op de Sint-Petrusberg, een Limburgse heuvel die op het eerste gezicht weinig betekenisvol is. Later ontstond aan de voet van deze heuvel Sint-Odiliënberg, een idyllisch dorp aan de meanderende Roer. Het bekende Pieterpad voert vele toeristen naar dit plaatsje. Volgens de overlevering liet bisschop Balderik in de tiende eeuw de relieken van Wiro, Plechelmus en Otger verheffen, oftewel heilig verklaren.  

Romaanse Basiliek van Sint-Odiliënberg

Bij opgravingen in de kerk van Sint-Odiliënberg is, niet geheel toevallig, een tiende-eeuws reliekengraf gevonden. Van de oorspronkelijke kerk zijn bovengronds geen resten bewaard gebleven. De huidige kerk is slechts gedeeltelijk nog intact volgens het originele ontwerp. Ondanks alle pracht en praal van deze romaanse basiliek werd deze lange tijd verwaarloosd. Eind negentiende eeuw werd de kerk geherwaardeerd, waarbij architect Johan Kayser verantwoordelijk was voor de restauratie. Mede op basis van nog aanwezige delen werden ontbrekende delen gereconstrueerd, tot de kerk zoals die nu nog staat.

Praktische informatie

Basiliek Sint-Odiliënberg

Basiliek Sint-Odiliënberg
Kerkplein 15
6077 AA
Sint Odiliënberg