Geluksplek

Geluksplek 26 Kasteel Montfort

Genieten van een kasteel en zijn landschap Kasteel Montfort dateert uit 1260 en was eeuwenlang een van de grootste kastelen van Nederland. Hieraan herinnert een indrukwekkende kasteelruïne, waarvan in de afgelopen jaren twee hoektorens en meerdere grote kelderruimten zijn gerestaureerd. Hierin is een bezoekerscentrum over de interessante geschiedenis van dit kasteel, zijn bewoners en het omliggend landschap ingericht.

In de 19de eeuw werd op de ruïnes een toren gebouwd: het achthoekig Jachtslot. Mede dankzij veel vrijwilligers herrijzen het kasteel en de kasteeltuinen. De kasteeltuinen zijn een oase van rust. Ontdek de diversiteit van deze Franse kasteeltuin.

Ontdek de geschiedenis

Laat je als bezoeker verrassen door het boeiende verleden van deze streek. Daal af in de sfeervolle oostelijke kelders uit de 14e eeuw, griezel in de gevangeniskerker in de Witte Toren. Geniet van het uitzicht vanaf kasteeltorens of het kasteelterras en ontdek wandelend vanaf kasteel Montfort de prachtige domeingoederen Rozendaal, Schrevenhof en Reigersbroek. Een bezoek aan kasteel Montfort is vanaf 2017 ook uitstekend te combineren met een wandeling door de kasteeltuin, opnieuw aangelegd in classicistische stijl.
 

750 jaar in vogelvlucht 

Kasteel Montfort werd rond 1260 gebouwd door Hendrik van Gelre, prins-bisschop van Luik en eerste heer van Montfort. Na zijn gewelddadige door in 1285 werd de heerlijkheid Montfort onderdeel van het graafschap, later hertogdom Gelre. Onder hertog Reinoud II van Gelre (1326-1343) groeide het belang van dit kasteel. Dit stelde hogere eisen aan de woonfunctie, wat leidde tot een omvangrijke verbouwing in 1342-1343. Tot het eind van de 15e eeuw deed Montfort nog regelmatig dienst als residentie van de landsheer. Verder woonde hier de drossaard, die met 27 man personeel zorgde voor de verdediging en het bestuur van het ambt Montfort, een bestuursdistrict van het Overkwartier van Gelre. 
 
Vanwege de opkomst van het kanon werd kasteel Montfort in 1535-1536 uitgebreid met vestingwerken. Tot na de Tachtigjarige Oorlog vervulde het vervolgens nog een militaire rol. In 1685-1686 werden de vestingwerken gesloopt en de grachten gedempt. De resterende gebouwen bleven ambtswoning voor de drossaard, die aan de zuidzijde van de Huysdijk een groot symmetrisch tuinencomplex liet aanleggen. 
 
Rond 1780 volgde ook de sloop van het woonkasteel, waarna een ruïne overbleef. Rond 1850 bouwde een Roermondse papierfabrikant op de noordoosthoek hiervan een achthoekig bakstenen buitenverblijf. Dit Jachtslot in in 2005-2006 gerestaureerd. In 2011 is vervolgens een groot middeleeuws keldercomplex ontdekt, dat in 2015-2017 door de Stichting Kasteel Montfort is gerestaureerd en toegankelijk gemaakt voor publiek.
 

Locatie

De Geluksplek ligt tegenover Kasteel Montfort, Huysdijk 4 Montfort. Parkeren kan bij het kasteel. 
 

Klein Geluk in Roerdalen - Geluksplekken

Elke Geluksplek van Roerdalen is een mooi beginpunt om te werken aan je eigen geluk. Op elke plek dagen de geluktips je uit om op een unieke manier aan de slag te gaan. Er is een boekje verkrijgbaar met alle Geluksplekken in Roerdalen, inclusief plattegrondje en alle achtergrondinfo. Je bestelt 't in onze webshop.

Bekijk hier alle 26 de Geluksplekken in de gemeente Roerdalen

Wanneer

Toelichting: Kasteel Montfort is van 28 april t/m 30 september iedere dinsdag, woensdag, donderdag en zondag geopend, telkens van 10.00 tot 17.00 uur (kassa sluit om 16.15 uur). Op andere dagen zal de poort open zijn bij voldoende bezetting. Ook kan het kasteelterras bezocht worden.

Contact en locatie

Geluksplek 26 Roerdalen: Kasteel Montfort
Huysdijk 4
6065 AX
Montfort

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
 
Fietsroute
8,13km
 
 
Wandelroute, Fietsroute
8,16km
 
Wandelroute
8,16km
 
Wandelroute
8,16km
 
 
 
 
Fietsroute
8,51km
 
Wandelroute
8,51km