Het Leudal

Het Leudal
Roggelseweg 58
6081 NP
Haelen
Samen wandelen in Het Leudal
wandelaars in het bos
groene natuur
kind jongen tuurt over de maas
Knuppelbruggen

Natuurgebied

Het Leudal is een natuurgebied in de provincie Limburg. Het is gelegen tussen de dorpskernen Haelen, Roggel, Neer, Nunhem en Heythuysen in de gemeente Leudal.

Het Leudal

Het natuurgebied omvat zo'n 900 ha, waarvan een groot deel (500 ha) als reservaat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. In het gebied ligt een prachtige watermolen, de Sint Ursulamolen, ook wel de Leumolen geheten. 

Wandelroutes

Het Leudal is een zeer populair wandelgebied met bijvoorbeeld het Peellandpad. Maar er zijn ook veel kortere wandelroutes te vinden, waarvan een aantal gemarkeerd is met gekleurde paaltjes. Deze beginnen vlakbij het bezoekerscentrum Leudal. Verder lopen er ruiterpaden door het gebied en fietspaden als onderdeel van het fietsroutenetwerk.

Beekdalen

De beekdalen in het Leudal zijn van een schilderachtige schoonheid. Ze zijn begroeid met grotendeels natuurlijk bos met hazelaar, berk en wilg. Tussen de bomen slingeren de Zelsterbeek en de Leubeek. Het water heeft de beekdalen in eeuwen tijd zo diep uitgesleten dat er een soort van ravijnen zijn ontstaan. Op de overgang van hogere naar lagere gronden heeft afstromend regenwater holle wegen uitgesleten.

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
0,69km
Wandelroute
 
0,69km
Bezoekerscentrum
 
1,39km
Wandelroute
 
1,94km
Ruiterroute
 
 
2,56km
Wandelroute
 
2,57km
Wandelroute
 
 
 
3,68km
Wandelroute
 
 
 
3,94km
Wandelroute
 
3,94km
Wandelroute
 
3,95km
Ruiterroute
 
 
 
 
 
6,10km
Wandelroute