Museum de Kantfabriek

Museum

Bedrijven met groepsuitjes

Museum de Kantfabriek is gevestigd in de voormalige Zuid-Nederlandse Kantfabriek en is nu een museum in een Rijksmonument. In het gebouw werd tot eind 2006 kant geproduceerd, het pand werd daarna door BOEi aangekocht en door de toen opgerichte Stichting Museum de Kantfabriek omgebouwd tot een museum waar 6 nog werkende kantklosmachines en een kantbreimachine nog steeds het unieke hart van het museum zijn. Het museum wordt volledig gerund door enthousiaste vrijwilligers. 

Wat is er allemaal te zien?

Het museum biedt een breed scala aan mogelijkheden voor bezoekers, met een sterke nadruk op geschiedenis en textiel. In een deel van de museumzaal is een permanente tentoonstelling te vinden met objecten, vitrines, materialen en filmpjes over de textielgeschiedenis van Horst. Het hoogtepunt van deze tentoonstelling is de opstelling die het proces van kant maken laat zien, van draad tot afgewerkt kant, met behulp van zes kantklosmachines - historisch erfgoed waarop nog steeds kant wordt vervaardigd van diverse materialen. In het andere deel van de zaal zijn er twee expositieruimtes met wisselende tentoonstellingen, waar prachtige oude en nieuwe kunstvormen worden tentoongesteld, altijd met een link naar textiel en textiele werkvormen uit het verleden en heden. In deze wisselende exposities wordt het werk van textielkunstenaars vaak gecombineerd met creaties van andere technieken, met een knipoog naar textiel.

Kant-ine

Het museum biedt echter nog meer. In de Kant-ine kun je in een gezellige huiskamersfeer genieten van een heerlijke kop koffie of thee, eventueel vergezeld van echte Limburgse vlaai. Hier vind je ook de museumwinkel, waar gastvrouwen je hartelijk ontvangen en je de weg wijzen.

Textielbibliotheek

Op de eerste verdieping tref je een uitgebreide textielbibliotheek aan, met meer dan 12.000 boeken op het gebied van textiel en handwerken. Deze boeken kunnen tegen een kleine vergoeding worden geleend. Je kunt ook boeken lenen via e-mail: textielbibliotheek@museumdekantfabriek.nl. Daarnaast worden er tweedehandsboeken tegen aantrekkelijke prijzen aangeboden, net als in de Kant-ine.

Historische Kring Horst

Op deze afdeling bevindt zich ook de Historische Kring Horst, met stamboomgegevens uit het Land van Kessel en streekgeschiedenis. In het leslokaal is een expositie te bezichtigen met voorwerpen die zijn opgegraven bij de voormalige smederij in Horst. In het leslokaal worden bovendien cursussen, workshops en lezingen gegeven.

Informatie

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 13.00 tot 17.00 uur. Je kunt gebruikmaken van de Museumkaart. De entree bedraagt 8 euro. Bezoekers kunnen deelnemen aan een gratis rondleiding.

Voor meer informatie kun je terecht op de website www.museumdekantfabriek.nl. Volg ons op Facebook en Instagram.

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
6,73km
Wandelroute
 
6,73km
Wandelroute
 
6,98km
Bezienswaardigheid
 
8,84km
Bezienswaardigheid
 
9,05km
Wandelroute
 
9,62km
Bezienswaardigheid
 
9,66km
Bezienswaardigheid
9,74km
Bezienswaardigheid
 
9,74km
Wandelroute
 
9,80km
Bezienswaardigheid
 
 
9,91km
Bezienswaardigheid
 
9,91km
Fietsroute
 
9,96km
Wandelroute
 
9,96km
Wandelroute
 
9,96km
Wandelroute