Museum W in Weert

Museum W
Meikoel 2
6001 EE
Weert
Buitenkant gebouw
Man en vrouw staan voor Museum W
gezin met man vrouw en twee kinderen in museum w
Man en vrouw in museum w

Museum

Midden in het centrum van Weert ligt een spiksplinternieuw heringericht museum W in een prachtig historisch gebouw. Het markante rijksmonument, een voormalig stadhuis, is helemaal gerestaureerd. Meest opvallend is de goudkleurige gevel, een ontwerp van de Limburgse interieurarchitect Maurice Mentjens. Binnen ontdek je een gevarieerde verzameling cultuurhistorische objecten en kunst.

“ MUSEUM W IS EEN HUIS VOL VERHALEN – OVER IDENTITEIT EN ZINGEVING ”

Prikkelende presentatie van Museum W

In Museum W leg je een cultuurhistorische route af langs belangrijke levensthema’s waarmee ieder mens, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt, mee te maken heeft of krijgt. Wil je meer weten over hoe de mens in verleden en heden zijn leven op allerlei gebied heeft vormgegeven, dan is Museum W een bezoek waard. Wat vormt je identiteit? Wat is voor jou van betekenis, waardoor laat jij je beïnvloeden? Museum W daagt je uit.

Aan de basis van de presentatie ligt een collectie die van oorsprong twee gezichten kent: regionaal en religieus. Van prehistorische urnen tot prachtig zilverwerk in een spannend vormgegeven schatkamer. Schilderijen, beelden, gebruiksvoorwerpen en bijzondere kleinoden uit meer dan zeven eeuwen komen aan bod. Kijk je ogen uit in onze museumzalen in verrassende kleuren en sferen.

Tentoonstellingen

Museum W organiseert twee wisseltentoonstellingen per jaar. En in de prachtig gerenoveerde voormalige Raadzaal, de plek die eeuwenlang het machtscentrum van de stad was, kun je twee keer per jaar kleine exposities hedendaagse kunst uit de collectie bekijken. Op de LED-schermen in de gevel van Museum W zijn bijzondere video-animaties te zien. Kijk op www.museumw.nl voor het volledige programma.

Actuele wisseltentoonstelling

Van 25 november t/m 14 april 2024 is de tentoonstelling 'Sending Thoughts and Prayers' van Joyce Overheul te zien. De titel van de tentoonstelling verwijst naar de Amerikaanse uitdrukking die wordt gebruikt als steunbetuiging na een tragische gebeurtenis. Overheul verwerkte op cynische wijze deze uitdrukking in een vaandelkunstwerk. Met haar opvallende en kitscherige beeldtaal houdt de tentoonstelling Sending Thoughts and Prayers een spiegel voor, maar vormt het ook een lust voor het oog.

Haal meer uit je bezoek

We maken je graag op meer persoonlijke manier deelgenoot van de vele fascinerende verhalen van Museum W. Een groepsrondleiding bij de collectiepresentatie of de tijdelijke tentoonstelling biedt je nieuwe en verrassende invalshoeken. Geïnteresseerd? Neem contact met ze op via museumw@weert.nl Ze helpen je graag verder.

Voorzieningen in het kort

Vanwege het historische karakter van het pand zijn onze museumzalen niet heel groot. Wel beschikt Museum W over een lift, een mindervaliden toilet, twee leenrolstoelen en museumkrukken. Ook is er een kleine, open garderobe en zijn er afsluitbare kluisjes. Museum W heeft geen museumcafé. Zin in een kop koffie met vlaai of soep met een broodje? Rondom het museumgebouw bevinden zich diverse horecagelegenheden.

Museumkaartactie

Van 1 december tot 1 juni ontvangen houders van een museumkaart bij entree van Museum W een voucher. Op vertoon van deze voucher ontvang je in de lunchroom van Stadshotel Weert, gelegen op de Markt 1a om de hoek bij het museum, een heerlijk kopje koffie met appelgebak voor slechts € 4,95.

Foto's: fotografe Kim Roufs

Praktische informatie

Dag Time slot Reactie
zondag: 11:00 - 17:00
maandag: Gesloten
dinsdag: 11:00 - 17:00
woensdag: 11:00 - 17:00
donderdag: 11:00 - 17:00
vrijdag: 11:00 - 17:00
zaterdag: 11:00 - 17:00

 

 

Eigenschappen
Rolstoel toegankelijke locatie
Kinderen <12 o.l.v. volwassene
Winkel aanwezig
Rondleidingen
rolstoel toegankelijk toilet