Bezienswaardigheid

Onze Lieve Vrouwe Kapel in 't Zand

De Kapel in 't Zand is een bedevaarts- en parochiekerk, gelegen aan het einde van de prachtige Kapellerlaan en vanuit de binnenstad van Roermond goed bereikbaar.

De Kapel in ’t Zand is een Mariakerk en al eeuwenlang komen mensen van heinde en...

De Kapel in ’t Zand is een Mariakerk en al eeuwenlang komen mensen van heinde en ver naar de Kapel om bij Onze Lieve Vrouw in ’t Zand te bidden. Tijdens georganiseerde bedevaarten in de vorige eeuw kwamen mensen uit binnen en buitenland om een bezoek te brengen aan de Kapel. Ook tegenwoordig wordt de Kapel nog heel druk bezocht tijdens het bedevaartseizoen. Dit seizoen loopt van het eerste weekend in mei tot en met de eerste zondag na 8 september, en ook nu nog wordt de Kapel druk bezocht.

De Kapel dankt haar bijzondere aantrekkingskracht aan de Mariaverering, die is ontstaan nadat de Poolse herder Wendelinus in 1418 een Mariabeeldje vond. Na deze vondst deden zich vele wonderbaarlijke gebeurtenissen voor. De put waar het beeldje is gevonden, is in de kerk bij het Mariakapelletje te zien. Veel mensen bezochten de Kapel, meestal om bij Maria hun zorgen neer te leggen, hun vragen te stellen en om bijstand in hun leven vragen. Vaak ook komen mensen Maria bedanken voor verkregen gunsten. Van dit alles getuigen ook de vele tegeltjes in de processiegang naast de Kerk waar ook het Kapelletje zich bevindt. Door het unieke karakter heeft de processiegang niet alleen religieuze betekenis maar heeft zij ook een culturele en historische waarde. Niet voor niets worden kerkgebouw en Processiegang beschermd als rijksmonument.

De Processiegang is dagelijks te bezoeken van 7.00 uur ’s ochtends tot 19.00 uur ’s avonds.
In en rondom de Kapel in ’t Zand zijn het gehele jaar activiteiten en evenementen.
De opening en de sluiting (’t Besjloet’) van het bedevaartsseizoen worden op bijzondere wijze in mei en september gevierd. Heel bekend is de Sinti bedevaart die elk jaar in juni gehouden wordt. Al meer dan 25 jaar komen Sinti uit heel Europa dan samen op bedevaart. Of de Stadsprocessie die na de laatste grote stadsbrand in 1665 jaarlijks in mei plaatsvindt, de traditionele carnavalsmis een week vóór carnaval, de Veteranenviering op de dag van de Verenigde Naties in oktober en nog talloze andere activiteiten. Uniek te noemen is dat bij warm weer de eucharistievieringen buiten plaats vinden in het aangrenzende Kruiswegpark.

Aan de receptie van het parochiebureau naast de Processiegang, zijn diverse devotie-artikelen verkrijgbaar. De receptie is van maandag t/m zaterdag geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Op vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur. Van 1 april tot 1 november zijn de devotie-artikelen ook verkrijgbaar bij de Kapelwacht in de Processiegang, tussen 13.00 en 17.00 uur.

Lees verder

Contact en locatie

Onze Lieve Vrouwe Kapel in 't Zand
Parklaan 1
6045 BS
Roermond
Ook op deze locatie

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
Restaurant
0,10km
 
Restaurant
0,65km
 
Autoroute of motorroute
1,05km
 
Restaurant, Brasserie/Lunchroom
1,10km
 
Restaurant
1,47km
 
Brasserie/Lunchroom
1,49km
 
Restaurant
1,49km
 
Restaurant
1,51km
 
Restaurant
1,55km
 
Restaurant, Brasserie/Lunchroom
1,59km
 
 
Restaurant, Buitenterras
1,68km
 
Brasserie/Lunchroom, Dagarrangement, Bedrijven met groepsuitjes
1,69km
 
Restaurant, Buitenterras
1,69km
 
Brasserie/Lunchroom
1,83km
 
Restaurant
1,86km
 
Brasserie/Lunchroom
1,90km
 
Brasserie/Lunchroom
1,92km
 
Restaurant
1,92km
 
Restaurant, Brasserie/Lunchroom
1,93km
 
Café of Bar, Brasserie/Lunchroom
1,94km
 
 
Restaurant
1,95km
 
Fietsroute
1,96km
 
Wandelroute
1,97km
 
Wandelroute
1,97km
 
 
 
 
Restaurant, Lounge/Hip en Trendy
1,99km
 
Restaurant, Brasserie/Lunchroom
1,99km
 
Restaurant
2,00km

Wanneer

Toelichting: Geopend: april t/m oktober dagelijks van 14.00 - 17.00 uur.