Operatie Mallard Leveroy

Operatie Mallard Leveroy
Dorpstraat 2
6091 NK
Leveroy
De bevrijding van Leveroy tijdens operatie Mallard
Tijdens Operatie Mallard rijden de Britse troepen Heythuysen binnen

Oorlogsmonument

Op 15 november 1944 reden de eerste manschappen van het Britse 5e bataljon Black Watch regiment Leveroy binnen. Ten oosten van het dorp namen ze nieuwe posities in om de volgende dag verder op te trekken in de richting van hun aanvalsdoel Heythuysen.

Leveroy aan de frontlinie

Sinds eind september 1944 lag Leveroy  binnen het bereik van het geallieerde geschut dat aan de zuidwest zijde van het kanaal Wessem-Nederweert stond opgesteld. Het kanaal was tevens de frontlijn en die bleef bijna twee maanden ongewijzigd. Tot de bevrijding op 15 november 1944 maakten de Duitsers het dorp onveilig. Zo pakten ze tijdens de beruchte kerkrazzia van zondag 8 oktober 18 mannen en jongens op die naar Duitsland werden gedeporteerd. Daar moesten ze onder erbarmelijke omstandigheden dwangarbeid verrichten.

De langverwachte tegenaanval

In de namiddag van dinsdag 14 november openden de Britten de langverwachte aanval met zware artilleriebeschietingen vanaf het kanaal. Gedurende anderhalf uur werden zo’n 1500 granaten per minuut afgevuurd. Alvorens het dorp definitief te ontruimen, blies een Sprengkommando de kerk op. Er bleef niets van over. Niet veel later reed de voorhoede van het Schotse 5e bataljon Black Watch regiment Leveroy binnen. Oostelijk van het dorp betrokken ze nieuwe stellingen om de volgende dag verder op te rukken naar Heythuysen.

Operatie Mallard & Operatie Nutcracker

De oversteek van het kanaal was een onderdeel van de omvangrijkere operatie Mallard die in combinatie met operatie Nutcracker ten doel had de Duitsers uit hun bruggenhoofd op de westelijke Maasoever in Noord- en Midden-Limburg te verdrijven.