Nationaal Park de Meinweg

Nationaal Park De Meinweg

Nationaal Park de Meinweg

Nationaal Park de Meinweg ligt ten oosten van Roermond en is onderdeel van het Duits-Nederlandse Grenspark Maas-Swalm Nette. Het park is aan drie kanten omsloten door Duitsland en heeft een oppervlakte van circa 1800 ha. De Meinweg heeft een voor Nederland uniek terrassenlandschap. De terrassen worden verbonden door drie steile overgangen met een totaal hoogteverschil van 50 meter. Dwars op deze terrassen zijn twee beekdalen ontstaan. Hier liggen vennetjes, uitgestrekte bossen en heidevelden tussen.

De flora en fauna van de Meinweg

Door het unieke terrassenlandschap en de verschillende soorten vegetatie, leven er allerlei verschillende dieren in Nationaal Park de Meinweg; waaronder de adder. Dit is het enige gebied in Limburg waar de adder nog voorkomt! Naast adders, kan je ook wilde zwijnen spotten in de Meinweg. Dit is samen met de Veluwe de enige plek in Nederland waar deze dieren mogen wonen.

Wild Zwijntje in de Meinweg

Wandelen door de Meinweg

NP de Meinweg kent een groot netwerk aan wandelknooppunten. Door het verbinden van verschillende knooppunten ontstaan goed begaanbare wandelroutes langs de mooiste plekken van de Meinweg. Ontdek het unieke terrassenlandschap, het rijke planten- en dierenleven én de beste gelegenheden voor een hapje en een drankje tijdens één van de mooie wandelingen die zijn uitgezet door NP De Meinweg. 

Wandelroutes door de Meinweg

Wandelaar rust uit op een bankje in Nationaal Park de Meinweg

Fietsroutes in de gemeente Roerdalen

In de gemeente Roerdalen kun je heerlijk fietsen. Veel van de fietsroutes die zijn uitgezet in Roerdalen lopen ook door Nationaal Park de Meinweg. Een bijzondere route die je in het voorjaar kunt fietsen is de 'Aspergetocht Roermond en de Meinweg'. Tijdens deze route fiets je langs de aspergevelden waar arbeiders druk bezig zijn met het steken van de asperges. Ook kom je langs verkooppunten waar je het Limburgse Witte Goud kunt kopen om thuis van te genieten!

Bekijk hier de fietsroutes in Roerdalen

Wielrenner fietst langs aspergekraampjes in de gemeente Roerdalen

Activiteiten in de Meinweg

Je kan in de Meinweg natuurlijk wandelen en fietsen, maar er worden ook veel excursies, rondleidingen en activiteiten georganiseerd in het nationaal park. Zo laten de IVN gidsen je de grote biodiversiteit ontdekken en verzorgen de gidsenteams van VVV Roerdalen interessante cultuur- en natuurexcursies. Daarnaast zijn er leuke activiteiten voor de kinderen. Zo kun je hier je kinderfeestje vieren of word je Junior Ranger! Twee leuke activiteiten van de gidsen van VVV Roerdalen zijn:

Kindertheater in de Meinweg

Actief dagje uit

De Meinweg is de perfecte locatie voor een actief dagje uit. Zo kun je er naast wandelen en fietsen bijvoorbeeld uitstekend mountainbiken en paardrijden. Door de vele zandpaden en heuveltjes kun je in de Meinweg je hart ophalen. Door middel van een uitgebreid knooppuntennetwerk kun je hier zelf uitdagende mountainbike- en ruiterroutes samenstellen. Let hierbij wel op dat je alleen op de hiervoor aangegeven paden rijdt. Wil je meer weten over paardrijden in Limburg dan kijk je op www.paardrijdenlimburg.nl voor meer informatie. 

Vrouw mountainbiket in de sneeuw in Nationaal park de Meinweg