Nationaal Park De Meinweg

Nationaal Park De Meinweg

Nationaal Park De Meinweg

Nationaal Park De Meinweg ligt ten oosten van Roermond en is onderdeel van het Duits-Nederlandse Grenspark Maas-Swalm Nette. Het park is aan drie kanten omsloten door Duitsland en heeft een oppervlakte van circa 1800 ha. De Meinweg heeft een voor Nederland uniek terrassenlandschap. De terrassen worden verbonden door drie steile overgangen met een totaal hoogteverschil van 50 meter. Dwars op deze terrassen zijn twee beekdalen ontstaan. Hier tussen liggen vennetjes, uitgestrekte bossen en heidevelden.

De flora en fauna van De Meinweg

Door het unieke terrassenlandschap en de verschillende soorten vegetatie, leven er allerlei verschillende dieren in Nationaal Park De Meinweg; waaronder de adder. Dit is het enige gebied in Limburg waar de adder nog voorkomt! Naast adders, kun je ook wilde zwijnen spotten in de Meinweg. Dit is samen met de Veluwe de enige plek in Nederland waar deze dieren mogen leven.

Lees hier meer over de flora en fauna

Wild zwijntje in De Meinweg

Wandelen door De Meinweg

NP De Meinweg kent een groot netwerk aan wandelknooppunten. Door het verbinden van verschillende knooppunten ontstaan goed begaanbare wandelroutes langs de mooiste plekken van De Meinweg. Ontdek het unieke terrassenlandschap, het rijke planten- en dierenleven én de beste gelegenheden voor een hapje en een drankje tijdens één van de mooie wandelingen die zijn uitgezet door NP De Meinweg. 

Wandelroutes door De Meinweg

Wandelaar rust uit op een bankje in Nationaal Park De Meinweg

Fietsen door Nationaal Park De Meinweg

Fietsen door Nationaal Park De Meinweg is een goede manier om de prachtige natuur van dit gebied te ontdekken. Of je nu een rustige fietstocht wilt maken of jouw fietsvaardigheden wilt verbeteren op de mountainbikeroutes, de Meinweg biedt iets voor iedereen. Met een grote diversiteit aan flora en fauna verveel je je niet snel tijdens jouw fietstocht door De Meinweg. Dus pak snel de fiets en ontdek Nationaal Park De Meinweg!

Bekijk hier de fietsroutes in De Meinweg

Fiets voor het Geluksbord in De Meinweg

Activiteiten in De Meinweg

Je kunt in Nationaal Park De Meinweg natuurlijk wandelen en fietsen, maar er worden ook veel excursies, rondleidingen en activiteiten georganiseerd. Zo laten de IVN gidsen je de grote biodiversiteit ontdekken en verzorgen de gidsenteams van VVV Roerdalen interessante cultuur- en natuurexcursies. Daarnaast zijn er leuke activiteiten voor de kinderen. Zo kun je hier je kinderfeestje vieren of word je Junior Ranger! Twee leuke activiteiten van de gidsen van VVV Roerdalen zijn:

Kindertheater in De Meinweg

Actief dagje uit

De Meinweg is de perfecte locatie voor een actief dagje uit. Zo kun je er naast wandelen en fietsen bijvoorbeeld uitstekend mountainbiken en paardrijden. Door de vele zandpaden en heuveltjes kun je in De Meinweg je hart ophalen. Door middel van een uitgebreid knooppuntennetwerk kun je hier zelf uitdagende mountainbike- en ruiterroutes samenstellen. Let hierbij wel op dat je alleen op de hiervoor aangegeven paden rijdt. Wil je meer weten over paardrijden in Limburg dan kijk je op www.paardrijdenlimburg.nl voor meer informatie. 

Vader en kinderen mountainbiken op de Meinweg

Meinweg in Transitie

 In 2024 krijgt Nationaal Park De Meinweg een nieuwe start met een uitgebreider gebied en meer ambities. Dit is goed voor zowel de natuur als de lokale gemeenschap. Het park, dat tot de beste natuurlijke gebieden van Nederland behoort, streeft ernaar deze reputatie hoog te houden met steun van de provincie en het rijk.

Meer weten over de transitie

Meinweg in Transitie