Tijdens de herfstwandelingen de wandelschoenen op de muur voor de Basiliek in Sint Odiliënberg gezet

Top 10 herfstwandelingen in Limburg

Herfstwandelingen in de natuur

Eén van de meest bijzondere activiteiten om te ondernemen in de herfst is het maken van een herfstwandeling. En de beste herfstwandeling is er eentje in de prachtige natuur. Ontdek de paddenstoelen, de kastanjes, de dennenappels en de prachtige kleuren die bij de herfst horen. Ben jij van plan om te gaan wandelen in de herfst? Ga dan goed voorbereid op pad met deze 5 handige wandeltips. Hieronder hebben wij een aantal mooie herfstwandelingen voor je op een rijtje gezet. 

1. De Meinweg - Luzenkamproute

Lengte: 5 km
Ondergrond: onverharde wegen en bospaden

De Luzenkamproute door Nationaal Park de Meinweg voert je door prachtige bosgebieden over de stuifzandheuvels die verantwoordelijk zijn voor het sterke reliëf in dit gedeelte van het Nationaal Park.

Ochtendgloren door de mist in het Nationaal park de Meinweg

2. Boswandeling Vredepeel

Lengte: 14 km
Ondergrond: verharde, onverharde wegen en bospaden

De Boswandeling Vredepeel voert voornamelijk door de uitgestrekte bossen op de grens tussen Limburg en Noord-Brabant. Het is een prachtige wandelroute, die eerst door veel bos voert en daarna door open heidevelden met veel natuur en mooie vergezichten. In het bos kom je wellicht enkele dieren tegen, zoals herten en hazen.

Hooglanders begroeten je tijdens je wandeling in Vredepeel

3. De Krang Oranje

Lengte: 4,4 km
Ondergrond: verharde en onverharde wegen

Vroeger was natuurgebied de Krang een moerasachtig gebied. Door het verdrogen van sommige gedeelten zijn er zandruggen ontstaan, waarop o.a. het dorpje Swartbroek is gebouwd. Het gebied kent een mooie variatie van vennen en droge gebieden. Op diverse plekken vind je houten wandelpaden door het prachtige natuurgebied. 

Brug over de Tungelroyse Beek in natuurgebied de Krang

4. Wandelroute de Peel - Knuppelbrug-Rood

Lengte: 3 km
Ondergrond: verharde en onverharde wegen

De Peel is zo Nederlands als maar kan. Toch laat dit gebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg zich moeilijk vergelijken met andere delen van ons land. Er is maar één manier om de Peel te verkennen en dat is met de wandelschoenen aan. Al is het gebied hier en daar nog altijd erg drassig, dankzij de vele paden is de Peel goed toegankelijk.

Wandelen over de knuppelbrug in Nationaal Park de Groote Peel

5. Huurvaarderspad

Lengte: 3,8 km
Ondergrond: verharde en onverharde wegen

Vroeger werd dit pad gebruikt door Huurvaarders: mensen die hout vervoerden over de Maas. Tegenwoordig voert dit ommetje rond het Huurvaarderspad je door bossen, akkers en weilanden. Je komt o.a. bij het Mortel-park en loopt eerst door bosrijk gebied met daarna mooie vergezichten over land en Maas.

Deel van het Huurvaarderspad in Beesel

6. Schwalmbruch Premium route

Lengte: 14,7 km
Ondergrond: verharde en onverharde wegen

De Schwalmbruch route volgt de Swalm zowel aan Nederlandse als aan Duitse zijde. Via het Groenewoud in Nederland kom je door de bossen in het Elmpter Bruch. Mooie vergezichten en bos wisselen elkaar af. De prachtige ontwikkeling van de dieren- en plantenwereld door het herstel van een oude arm van de Swalm is schitterend om te zien.

Wandelen over een brug over de Swalm

7. Bevers en meer

Lengte: 6 km
Ondergrond: verharde en onverharde wegen

De wandelroute 'Bevers en meer' voert je door de gemeente Maasgouw en langs verschillende waterrijke gebieden. Overal vind je sporen van bevers die het hier ontzettend naar hun zin hebben. Maar bevers zijn niet de enige bezienswaardigheden langs de route. Er is namelijk nog veel meer!

Bever op zijn gemak aan het eten in het water

8. Door en rond de Heldense Bossen

Lengte: 16,7 km
Ondergrond: verharde, onverharde wegen en bospaden

De route 'Door en rond de Heldense Bossen' brengt je door de Heldense Bossen en een klein stukje door het Bovensbos. Ook kom je tijdens deze route vele akkers en weilanden tegen. Deze route brengt je tevens langs visvijver de Breeërpeel, waar je geniet in serene rust. 

Herfstmos in de Heldense Bossen

9. Drie Eigen (oranje route)

Lengte: 16,7 km
Ondergrond: verharde en onverharde wegen

De wandeling 'Drie Eigen' in het RivierPark Maasvallei loopt in het buitengebied tussen Thorn en Wessem. De oranje route leid je door een zeer divers landschap dat werd geschapen door Maas en mens. Een landelijke route met mooie vergezichten, waarbij je o.a. ook langs de Maasplassen loopt. De wandeling biedt de mogelijkheid om zowel in Thorn als Wessem een stop te maken.

De brug in Thorn bij zonsondergang (Kristel Fotografie)

10. Veel meer mooie herfstwandelingen

Niet alleen de wandelroutes door de natuur zijn de moeite waard, ook de vele andere wandelroutes in het Hart van Limburg zijn echte aanraders in de herfst. Zo kun je bijvoorbeeld wandelen door historische dorpen en stadjes of langs archeologische vindplaatsen waar je met behulp van een app de verhalen van vroeger ontdekt. 

Bekijk hier alle mooie wandelroutes

Wandelschoenen op een muurtje voor de Basiliek in St. Odiliënberg