Recept:Zelf Linzenvlaai Maken

Limburgse linzenvlaai

Linzenvlaai Maken

Tip: bak een linzenvlaai altijd enkele dagen van tevoren. Dit type vlaai heeft namelijk altijd even nodig om goed op smaak te komen

Ingrediënten linzenvlaai

400 gram bloem

2 theelepels bakpoeder

200 gram boter

200 gram witte basterdsuiker 

2 eieren

snufje zout

350 gram abrikozenjam

1 eidooier

eventueel suiker en/of amandelschaafsel

Bereidingswijze

Zeef de bloem en bakpoeder en meng alle ingrediënten, behalve de abrikozenjam, door elkaar. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg en laat dit een half uur in de koelkast opstijven.
Verdeel het deeg in twee porties. Rol één deel van het deeg uit en bekleed hiermee een ingevette vlaaivorm van ongeveer 24 cm doorsnee. Verdeel de jam over de deegbodem. Rol de rest van het deeg uit en snijd deze in repen van ongeveer 1 cm breed. Verdeel de repen over de vlaai.
Bestrijk de vlaai met de losgeklopte eidooier. Bestrooi hem eventueel met amandelschaafsel of suiker.
Bak de vlaai in een voorverwarmde oven op 180 graden in ongeveer 45 minuten goudbruin.

Weetje:

Maria Hubertina Hendrix uit Weert, ook bekend als 'Antje van de Stasie' verkocht in het begin van de 20e eeuw haar 'Weerter vlaaitjes' aan treinreizigers op het station van Weert. Zo werd de vlaai een bekend gebak voor reizigers uit heel Nederland. Van de legendarische vlaaienverkoopster staat sinds 1988 een standbeeld in Weert.