Gezin wandelt door de bossen

Wandelen in Limburg 

Wandelen in Limburg

In Limburg kun je heerlijk wandelen. Geniet van het waterrijke landschap dat eeuwen geleden gevormd is door de Maas, de bosrijke omgeving afgewisseld met de mooiste wandelpaden door de open velden en van de karakteristieke dorpskernen met een hoeveelheid aan gezellige rustpunten en terrasjes. Naast al dit moois zijn er nog een paar speciale plekken waar je jouw wandelhart kunt ophalen: the Big Five van Limburg. Vijf uitgestrekte natuurgebieden vol met schitterende wandelroutes. In de Nationale Parken De Meinweg en De Groote Peel en de natuurgebieden Rivierpark Maasvallei, Grenspark Kempen~Broek en het Leudal komt iedere wandelaar aan zijn trekken. Hier is Limburg op haar mooist. Voor alle wandelroutes, wandelkaarten en meer wandelinformatie kun je terecht bij de VVV-vestigingen en de webshop van Hart van Limburg.

Wandelknooppunten

In Noord- en Midden-Limburg ligt voor ongeveer 3300 km aan wandelroutes om van te genieten. De routes lopen allemaal via wandelknooppunten en voeren langs de mooiste plekken die de regio te bieden heeft. Met de wandelrouteplanner stel je zelf je eigen wandeling samen aan de hand van het wandelknooppuntennetwerk. Start jouw route bij ieder willekeurig knooppunt en bepaal zelf in welke richting je de route loopt. De zelfgemaakte wandelroute download je gemakkelijk op je telefoon. Dus bepaal je route, trek de wandelschoenen aan en gogogo!

De mooiste wandelroutes

Wandelknooppuntenpaal

Lange afstandswandelingen

Voor de fervente wandelaars zijn er ook diverse lange afstandswandelpaden te vinden in Noord- en Midden-Limburg. Van het Pieterpad (een wandeling van 429 km van Pieterburen naar de St. Pietersberg) lopen de etappes 22, 23 en 24 door onze regio. Ook de etappes van het Pelgrimspad (wandelroute naar Santiago de Compostela) en het Hertogenpad (pad van Breda naar Roermond) zijn zeer de moeite waard om te wandelen. Een hele bijzondere, lange wandelroute is die van het Rivierpark Maasvallei. Deze 137 kilometer lange route is verkozen tot de beste wandelroute van het jaar in 2021 en loopt door het langgerekte landschap tussen Maastricht/Lanaken en Thorn/Kessenich, aan beide oevers van de Maas in Nederland en België. 

Themawandelingen

Er zijn heel veel mooie wandelroutes uitgestippeld in Limburg die je op eigen houtje kunt lopen. Maar wist je dat er ook verschillende themawandelingen met gids zijn waarbij je alles te weten komt over een bepaald thema? Iedere maand worden deze themawandelingen georganiseerd in Nederlands en/of Belgisch Limburg. Onder leiding van een VVV-gids wandel je langs de meest bijzondere, historische en boeiende plekken die er in Noord- en Midden-Limburg te vinden zijn. De starttijden en kosten van deze stads-, dorps- en natuurwandelingen verschillen per thematocht.

De VVV-gids laat de leukste plekjes van Roermond zien

Wandelen met de hond

Limburg heeft veel leuke gebieden om in te wandelen met de hond. Ga op pad in de mooie natuur en laat je hond al snuffelend de bossen verkennen. Los lopen? Dat kan, maar zoek hiervoor wel de juiste gebieden op. In de losloopgebieden en bij de hondenspeelveldjes kan je hond vrij rondlopen en socialiseren met anderen. En niet alleen je hond kan hier socialiseren; hondenspeelveldjes zijn ideale plekken om andere baasjes te ontmoeten en tips uit te wisselen! 

wandelen met de hond