Thornhet witte stadje

centrum van het witte stadje thorn

De geschiedenis van Thorn: De witte parel

Een van de parels van Limburg is het witte stadje Thorn. Het stadje staat bekend om de markante witgeschilderde huizen, monumentale panden en de authentieke geplaveide straatjes. De Abdijkerk van Thorn torent hoog boven de witte huisjes uit.

Thorn was 800 jaar  een mini-vorstendom waar 33 abdis-vorstinnen de scepter zwaaiden. Het staatje had een eigen rechtspraak en sloeg een eigen munt.  Met de komst van de Fransen in 1794 kwam hieraan een einde. De Fransen voerden een belasting in op basis van de omvang van de ramen. Meer ramen in het huis betekende een hogere belasting. De arme bevolking metselde de ramen dicht om de belastingaanslag te beperken.  Om de ‘littekens van de armoede’ te verbergen, werden de huizen wit gekalkt. 

Wijngaard Thorn

In het Museum Thorn kom je alles te weten over de geschiedenis van het witte stadje.  Een van de topstukken in het museum is het driedimensionale ‘Panorama Thorn’. Ook vind je hier de lokale VVV-vestiging.

Even buiten Thorn vind je de Kapel Onder de Linden met barok interieur. Deze kapel werd in 1673 als devotie voor Maria in opdracht van een van de stiftdames gebouwd en is nog steeds te bezoeken. Dagelijks geopend voor gebed, het opsteken van een kaarsje of om even tot rust te komen.

Natuur

De omgeving rondom het witte stadje Thorn kent een rijke natuur. Geniet van de natuur in Natuurgebied De Koningssteen. Gallowayrunderen en Konikpaarden dragen bij aan  een veelzijdige ontwikkeling van bos, struwelen en graslanden in het gebied. Thorn ligt tevens op een steenworp afstand van de Maasplassen en RivierPark Maasvallei. Vanuit Thorn ben je ook heel snel in België.  Je kunt er grensoverschrijdend wandelen en fietsen.
Brug Groot Heggerplas Thorn

Wandelen, fietsen, een boottochten maken of zelf een sloep huren in Thorn

Elke derde zondag van de maand kun je deelnemen aan een themawandeling onder leiding van een VVV-gids. Daarnaast zijn er het hele jaar door, rondleidingen voor groepen mogelijk.

Zelf op pad met een stadswandeling door Thorn is ook mogelijk, deze is ca. 2 km en voert langs 21 monumenten en gebouwen. Deze is te koop bij de VVV Thorn of in de webshop.

De Maasstadjesfietsroute voert ook door Thorn en maakt tevens een uitstap naar België, totale lengt ca. 47 km. Deze routes zijn voor € 1,00 te koop via de webshop of in de VVV-winkels.

Wandel- en fietskaarten volgens het knooppuntensysteem en van het RivierPark Maasvallei zijn ook verkrijgbaar in de webshop.

Ook zijn er vanuit Thorn rondvaarten door het prachtige Maasplassen-gebied  mogelijk, meer info en ticketverkoop via de VVV Thorn.

Zelf een bootje huren is mogelijk via de vele aanbieders, zie hier voor de mogelijkheden.

Voor meer informatie: VVV Thorn.

Terras Hoogstraat Thorn