Wegwijzerpaal in natuurgebied GrensPark Kempen~Broek

GrensParkKempen~Broek

Grensoverschrijdend natuurgebied

Op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg en Noord-Brabant ligt het GrensPark Kempen~Broek. Een grensoverschrijdend natuurgebied van 25.000 ha dat in zijn omvang uniek is voor Vlaanderen en Nederland. Het strekt zich in Nederland uit over Cranendonck, Nederweert en Weert en in België over Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik. GrensPark Kempen~Broek was ooit een schuilplaats voor bokkenrijders en smokkelaars maar tegenwoordig is het een oase van rust en natuurschoon. Een afwisselend landschap bestaande uit meerdere, aan elkaar grenzende delen die ieder een eigen sfeer uitstralen: bos, moeras, hooiland, beekvallei. Deze verschillende landschappen zijn een thuis voor veel zeldzame planten en dieren.

Wandelen in GrensPark Kempen~Broek

Verspreid door GrensPark Kempen~Broek liggen verschillende wandelroutes. De routes lopen door het afwisselende landschap van Kempen~Broek. Bij de ene route loop je door een moerasachtig gebied terwijl je tijdens het wandelen van een andere route kennismaakt met authentieke molens die nog in het GrensPark te vinden zijn.

Wandelroutes Kempen~Broek

Vrouw wandelt met hondje door de natuur in Weert

Fietsroute Interactief Kempen~Broek

Een andere  manier om het GrensPark te ontdekken is op je stalen ros. Er is een digitale fietsroute die je handig op je smartphone kunt downloaden en waarmee je op een leuke, interactieve manier door het natuurgebied crosst. Op diverse plekken langs de route krijg je via de app aanvullende informatie in de vorm van tekst en beeld. Bekijk hieronder hoe je de fietsroute: Interactief Kempen~Broek kunt downloaden. 

Fietsroute: Interactief Kempen~Broek

Kinderen plukken gras terwijl ouders op de fietskaart kijken op de achtergrond.

Molens in Kempen~Broek

De gemeente Weert staat bekend om haar groene omgeving en de vele water- en windmolens die er te vinden zijn. Zo ook in GrensPark Kempen~Broek. In het natuurgebied staan verschillende molens die een bezoek meer dan waard zijn. Op bepaalde dagen zijn de molens toegankelijk voor publiek en legt de molenaar je alles uit over de werking en de geschiedenis van deze prachtige molens. Via de routeplanner plan je gemakkelijk een wandel- of fietsroute langs de verschillende molens in GrensPark Kempen~Broek.

Molens Weerter Land & Kempen~Broek

De Sint Annamolen in Keent bedekt onder een dunne laag sneeuw

Paardrijden 

Naast wandelen en fietsen kun je in GrensPark Kempen~Broek ook uitstekend paardrijden. Linda Hofman, ook bekend als De Buiten Ruiter, heeft een blog geschreven over paardrijden door Kempen~Broek. Met ruim 30 jaar internationale ervaring in het buitenrijden, schrijft ze nu blogs om andere ruiters te inspireren over veilig en met plezier buitenrijden, horsemanship en verhalen over haar avonturen met Lacos de Andalusiër ruin.

Paardrijden door het natuurgebied GrensPark Kempen~Broek

Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man

Eén van de toegangspoorten van GrensPark Kempen~Broek is het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man. In dit interactieve bezoekerscentrum leer je alles over de natuur van Kempen~Broek. Het Natuur- en Milieucentrum organiseert voor jong en oud allerlei doe-activiteiten over de natuur, milieu en duurzaamheid. Er is een aquarium met vissen die voorkomen in de Tungelroyse Beek en een grote tuin met daarin een kruidentuin, een insectentuin en een tiny forest. 

De interactieve informatiewand bij Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man