Liberation Route Hiking Trail

Militaire begraafplaats Nederweert

Liberation Route Europe

De Liberation Route Europe volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route start in Zuid-Engeland en loopt via Normandië, de Ardennen, Noord-Brabant, Nijmegen, Arnhem, Limburg en het Hürtgenwald richting Berlijn. De route gaat verder naar de Poolse stad Gdańsk, waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam om de afscheiding van Europa op te heffen.

Beleef de geschiedenis bij de luisterplekken

De Liberation Route Europe laat je beleven wat zich in 1944-1945 afspeelde. In Nederland liggen op ruim 180 locaties veld- en maaskeien, de zogenaamde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van een of meerdere personen tijdens de laatste oorlogsjaren. Download de speciale Liberation Route Europe app zodat alle relevante informatie over de route en de luisterplekken makkelijk beschikbaar is op je telefoon. 

Liberation Route luisterplekken

Opa en oma lezen samen met hun kleinkinderen over de Liberation Route

Liberation Route Hiking Trail

De Liberation Route Hiking Trail is een internationaal netwerk van wandelroutes van Londen naar Berlijn in het spoor van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Limburg verbindt de doorgaande route, met als thema ‘de bevrijding van Limburg’, de Ardennen, het Hürtgenwald en Nijmegen. Langs de Hiking Trail word je geattendeerd op de luisterplekken en andere belangrijke plekken die aansluiten bij het thema. Kortere ommetjes maken ook lokale herinneringen aan de bevrijding van Limburg zichtbaar zoals het Hiking Trail Ommetje Nederweert. De routeplanner op www.liberationroute.com en later ook een speciale app geven de routes aan die eenvoudig te volgen zijn via de wandelknooppunten.

Hiking Trail - ommetje Nederweert  

Hiking Trail - Ommetje Venlo

Hiking Trail - Ommetje Gennep

Onthulling van de Hiking Trail Vector of Memory in Mesch

Vector of Memory

Belangrijke plekken onderweg worden gemarkeerd met een zogenaamde Vector of Memory. Een herkenningspunt langs de route die plaatsen markeert waar zich belangrijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld. Dit kan een muur- of een vloervector zijn. Ook zijn er langs de routes tal van WOII Herdenkingsplekken te vinden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens je wandeling. 

Vectors of Memory

Vector of Memory - vloervector in Roermond