Leudalmuseum

In Bezoekerscentrum Leudal is een streekmuseum gehuisvest, het Leudalmuseum. Dit is een kleinschalig museum met een permanente en een wisselende collectie.

De vier aspecten van de collectie

De permanente collectie van het Leudalmuseum is gericht op vier aspecten:

Flora en fauna van het Leudal
Een grote collectie geprepareerde dieren geeft een goede indruk van de in het Leudal voorkomende fauna. Zo is o.a. in de vloer op de begane grond een dassenburcht nagebouwd.

Archeologie
De collectie omvat o.a. ruwe vuursteen- en stenen werktuigen uit de Steentijd, urnen, kralen, bijlen en potten uit de IJzer-, Brons- en Romeinse tijd en zwaarden uit de Merovingische periode. Het pronkstuk van de collectie is een in 1999 in Neer gevonden wierookvat.

Heemkunde
De collectie omvat o.a. aardewerk en steengoed, wasbord, knijpers, strijkijzers e.d en kinderspeelgoed. Ook is er materiaal van de schutterij opgenomen zoals schuttersmedailles, een schuttersbuks, vaandels en Koningszilver.

Geschiedenis met het accent op de Tweede Wereldoorlog 
Vanwege de vele oorlogshandelingen in dit gebied is het Leudal Museum opgenomen in de Hiking Trail Liberation Route Europe, een wandelroute van 3000 kilometer van Londen naar Berlijn die zowel fysiek al virtueel kan worden afgelegd.

Wisseltentoonstelling

Naast de permanente collectie is er ook een wisselende tentoonstelling, veelal over actuele onderwerpen. Deze tentoonstelling wordt gemiddeld vier keer per jaar vernieuwd. Zie onze website voor de actuele Wisseltentoonstelling.

Natuurgebied het Leudal

Het Leudalmuseum en het bezoekerscentrum liggen midden in het prachtige natuurgebied Het Leudal. Ideaal om je museumbezoek te combineren met een wandeling of fietstocht door dit prachtige gebied. In het bezoekerscentrum kun je ook terecht voor wandel- en fietsroutes, tips over de omgeving en alle bijzonderheden van het Leudal. Ook is er een kleine winkel, waar souvenirs, streekproducten en allerlei aan het Leudal gerelateerd producten te koop zijn.

Al met al is het Leudalmuseum een perfect start voor fantastisch dagje genieten in het Leudal! 
 

Openingstijden

Dag Time slot Reactie
zondag: 12:00 - 16:00
maandag: Gesloten
dinsdag: 12:00 - 16:00
woensdag: 12:00 - 16:00
donderdag: 12:00 - 16:00
vrijdag: 12:00 - 16:00
zaterdag: 12:00 - 16:00
Eigenschappen
Horeca voorziening aanwezig
Rolstoel toegankelijke locatie
Winkel aanwezig

Ook op deze locatie

 
Bezoekerscentrum

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
0,69km
Wandelroute
 
1,87km
Wandelroute
 
1,88km
Wandelroute
 
1,99km
Wandelroute
 
 
 
 
 
3,91km
Wandelroute
 
3,91km
Wandelroute
 
 
4,36km
Wandelroute
 
 
 
 
 
 
6,79km
Wandelroute
 
6,79km
Wandelroute
 
 
 
7,05km
Wandelroute