Linnerheide

Natuurgebied

Tussen Linne en Sint-Odilienberg liggen de Linnerheide en de Mortelshof. In dit 125 ha. grote en afwisselende gebied wisselen naald- en loofbossen en een groot akkercomplex elkaar af.

Het gebied ligt geïsoleerd in het verder intensief gebruikte landbouwgebied in deze regio.
De Linnerheide is op wegen en paden vrij toegankelijk voor voetgangers. Honden mogen aangelijnd mee.

De Mortelshof is vanaf aangrenzende wegen prima te overzien. Er ligt een rode wandelroute van 5,5 km in het gebied. Het Pieterpad loopt door het gebied.

Dikke Amerikaanse eiken, douglassparren, jonge berken en uitgebreide aanplant van zoete kers wisselen elkaar af op de Linnerheide.


Zoals de naam aangeeft was dit vroeger een heidegebied, gelegen op oude stroomruggen van de Roer.

De afwisseling in boomsoorten zorgt voor een rijke vogelbevolking. De zeldzame kleine bonte specht komt er tot broeden. De buizerd gebruikt het gebied als uitvalsbasis om in het omliggende landbouwgebied te jagen. Aan de noordzijde van het gebied staan zoete kers, beuk, eik en berk.

Ten zuidoosten van de Linnerheide ligt rond boerderij de Mortelshof [niet toegankelijk] een grote oppervlakte natuurlijk beheerde akkers.

Door de afwisseling aan geteelde landbouwgewassen die deels niet worden geoogst vormt dit gebied een van de grootste trekpleisters voor zaadetende zangvogels gedurende de winter. Ook muizen- en vogeltjes etende roofvogels hebben het gebied ontdekt. Zo verblijven er 's winters nagenoeg altijd blauwe kiekendieven.
 
Ook de in Limburg zeer zeldzame ruigpoorbuizerd heeft dit nieuwe akkerreservaat als leefgebied ontdekt. De akkers worden doorsneden door een stokoude laan van tamme kastanjes, die een attractie op zich vormt.

Fietsroutes midden in Limburg
Wandelroutes midden in Limburg

Terug naar natuurgebieden in Limburg

Praktische informatie

Linnerheide

Linnerheide
Berkenallee 4
6077 PA
Sint Odiliënberg

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
2,74km
Fietsroute
 
3,88km
Bezoekerscentrum
 
3,99km
Fietsroute
 
4,24km
Ruiterroute
 
4,28km
Wandelroute
 
 
 
 
 
4,63km
Fietsroute
 
4,63km
Wandelroute
 
 
5,75km
Ruiterroute
 
6,01km
Wandelroute
 
 
7,09km
Fietsroute