Asperges Het Witte Goud

Vers gestoken asperges in een kistje op het land

Limburg, land van asperges

Asperges zijn een bijzonder streekproduct waar Limburg met recht trots op is. Deze bijzondere groente werd al zo'n 5000 jaar geleden gegeten in Egypte. Vanaf de jaren '50 van de twintigste eeuw worden asperges in ons land met name in Limburg geteeld. Ze worden ook wel 'Koningin der Groente', 'het Witte Goud' en 'de Parel van het Land' genoemd. Asperges zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens heel erg gezond en caloriearm.

Points d'amour

Asperges zitten boordevol vitaminen en mineralen en zijn daardoor supergezond. Maar wist je ook dat asperges bekend staan als afrodisiacum? Vanwege haar opwekkende eigenschappen werden de blanke stengels aan het Franse hof ook wel Points d’amour genoemd...

Aspergeweekend of -midweek in Limburg

Wil je lekker een weekend of een midweek weg? Kom dan naar Limburg tijdens het aspergeseizoen en profiteer optimaal van onze asperge-arrangementen. Ontdek het land van de asperge op de fiets, te voet of met de auto. Dwars door het Limburgse landschap zie je overal de aspergebedden liggen en staan de fruitbomen schitterend in bloei. Proef de heerlijke smaak van deze culinaire lekkernij in één van de vele toprestaurants die Limburg rijk is. Genoeg te ontdekken en te beleven voor de échte liefhebbers.

Asperge-arrangementen

Bord 'dagelijks verse asperges'

Aspergeroutes

Door heel Limburg zijn verschillende aspergeroutes uitgezet te voet of op de fiets, waarbij je langs verschillende aspergevelden fietst.Wist je dat er in het Limburgse Peel gebied het grootste aanbod van het 'witte goud' is te vinden?  De velden herken je aan het aparte streeppatroon van opgehoogde aarde waar al vroeg in de ochtend de asperges worden gestoken. Tijdens het aspergeseizoen kun je op diverse plekken langs de routes verse asperges kopen bij de karakteristieke kraampjes. Zo kun je ook thuis nog genieten van deze heerlijke, Limburgse streekproducten.

Aspergeroutes in Limburg

Aspergekraampjes bij Rothenbach

Culinaire stengels

Asperges eten doe je natuurlijk in Limburg. De culinaire stengels staan vanaf begin april tot en met 24 juni (de naamdag van St. Jan) op de menukaart in Limburg. Eet tijdens het aspergeseizoen deze Limburgse lekkernij in een van de vele restaurants en eetgelegenheden die hun eigen culinaire versie van dit Limburgse streekprodukt klaarmaken. Bekijk ons overzicht van restaurants in Limburg waar je lekker asperges kunt eten. Wil je thuis genieten van de lekkerste asperge-gerechten? Bekijk dan onze eenvoudige én heerlijke asperge recepten. Luister je graag naar een podcast onder het koken? De podcast Etenstijd van Teun van de keuken en Yvette van boven maakte een podcast over asperges. 

Overzicht van restaurants in Limburg

Opgediende aspergesoep

Aspergewinkels en verkooppunten

Niet alleen langs de verschillende aspergeroutes vind je verkooppunten waar je verse asperges kunt kopen, ook bij veel boerderijwinkels in Limburg zijn asperges verkrijgbaar. Tijdens het aspergeseizoen van april tot eind juni zijn hier de echte Limburgse asperges te koop. Tip: wrijf de witte stengels tegen elkaar aan. Hoor je een een piepend geluid? Dan weet je dat de asperges vers zijn!

Boerderijwinkels en verkooppunten

Verse asperges te koop langs de weg bij Rothenbach

Asperge-evenementen

Een bezoek aan een asperge-evenement tijdens het aspergeseizoen mag natuurlijk niet ontbreken. Bekijk het overzicht met asperge-evenementen en geniet op een bijzondere manier van het witte goud. Van een aspergediner langs het aspergeveld tot een asperge-wandeltocht. Er is van alles te beleven tijdens het aspergeseizoen. 

Asperge-evenementen in Limburg

Man staat tussen de aspergevelden met asperge in zijn hand