Limburg Herdenkt

Militair en Hollands meisje vieren de bevrijding - Limburg Herdenkt

Herdenken in Limburg

Limburg heeft een rijke geschiedenis als het gaat om de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog hebben veel mensen geleden onder de bezetting en gevochten voor hun vrijheid. Elk jaar worden er in Limburg verschillende herdenkingen georganiseerd om de slachtoffers van de oorlog te herdenken en stil te staan bij de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden. Door middel van deze herdenkingen blijft de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Limburg levendig en worden de verhalen niet vergeten. #vrijheiddeeljemetelkaar

Liberation Route Europe

De Liberation Route Europe is een internationaal project dat is opgezet om de bevrijding van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken. De route voert door verschillende landen en volgt de belangrijkste gebeurtenissen en locaties die een rol hebben gespeeld tijdens de laatste oorlogsjaren en de bevrijding. De route bestaat uit een netwerk van wandel- en fietsroutes, monumenten, luisterplekken, musea en andere bezienswaardigheden. Door deze verschillende elementen met elkaar te verbinden, biedt de Liberation Route Europe een unieke en veelzijdige ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Liberation Route Europe

Expositie van de opening van de Liberation Route Europe

Liberation Route luisterplekken

In Limburg zijn er verschillende Liberation Route luisterplekken te vinden, waar bezoekers kunnen luisteren naar indrukwekkende verhalen en persoonlijke getuigenissen van zowel burgers als soldaten die betrokken waren bij de bevrijding van Limburg. Op deze luisterplekken krijgen bezoekers een uniek inzicht in de ontberingen en de heldhaftigheid van de mensen die betrokken waren bij de bevrijding van Limburg en de rest van Europa.

Bekijk hier alle luisterplekken in Limburg

Meneer leest het verhaal van de Liberation Route luisterplek Weert op de plaquette op de Maaskei

De Hiking Trail

De Liberation Route Hiking Trail is een wandelroute die deel uitmaakt van de Liberation Route Europe. De route voert in het spoor van de geallieerden, langs belangrijke locaties en gebeurtenissen uit de periode van de bevrijding. Onderweg passeer je diverse monumenten, musea en andere bezienswaardigheden die een rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog.  De route wordt gemarkeerd met zogenaamde 'Vectors of Memory' deze zijn ontworpen door architect Daniel Libeskind. Wandelen over de Liberation Route Hiking Trail is niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook een unieke manier om meer te leren over de geschiedenis van de bevrijding van Europa.

De Liberation Route Hiking Trail

Officiële opening van de Liberation Route Hiking Trail in Mesch

Dagwandeling: Op Weg Naar Vrijheid- Venray

Ontdek de 25 km lange wandelroute "Op Weg naar Vrijheid" door Venray en omstreken, waarbij je 8 unieke locaties verkent die herinneren aan WOII, inclusief Luisterplekken van Liberation Route Europe en 'Stolpersteine'. Sluit je tocht af met een bezoek aan het Oorlogsmuseum in Overloon.

Naar de wandelroute

Op Weg Naar Vrijheid -Venray

Stolpersteine

Stolpersteine, ook wel bekend als struikelstenen, zijn kleine gedenkstenen die geplaatst worden voor de huizen van slachtoffers van de Holocaust. Het initiatief voor de stolpersteine is afkomstig van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Inmiddels zijn er al meer dan 75.000 stenen geplaatst in verschillende landen in Europa. In Limburg zijn er inmiddels meer dan 1.500 van deze stenen geplaatst, verspreid over verschillende steden en dorpen. Deze stenen herinneren aan de mensen die hier hebben gewoond en zijn weggevoerd en vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees hier meer over Stolpersteine in Limburg

De vijf Stolpersteine ter nagedachtenis aan de familie Hiegentlich voor Markt 17 in Roermond

Bevrijdingsfestival Limburg

Ieder jaar vieren we op 5 mei onze vrijheid. Niet alleen vieren we die dag onze vrijheid maar ook herdenken we dat vrijheid niet zomaar vanzelfsprekend is. Het Bevrijdingsfestival Limburg vindt traditiegetrouw in Roermond plaats. Het programma van het festival bestaat uit diverse activiteiten, waaronder muziekoptredens, theater- en dansvoorstellingen, lezingen en workshops. Het festival trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit Roermond en de omliggende regio. Het is een feestelijke dag waarop de verbondenheid en de vrijheid wordt gevierd die we als samenleving met elkaar delen.

Bevrijdingsfestival Limburg

Bevrijdingsfestival Limburg 2022 op het Arlo terrein

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van activiteiten rondom: Limburg Herdenkt?

Volg dan de Social media kanalen:

Facebook: Limburg Herdenkt

Instagram: Limburg Herdenkt