Ommetje Venlo-Hiking Trail Limburg

Ommetje Venlo 13,0 Km. Is onderdeel van de Hiking Trail Limburg Liberation  Route Europe. Ontdek de belangrijkste plekken uit WOII in Venlo. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelden diverse steden en plaatsen in Nederland een cruciale rol in de geschiedenis. Venlo, een stad in het zuidoosten van Nederland, was geen uitzondering. In deze stad zijn er namelijk verschillende belangrijke plekken die een grote rol hebben gespeeld tijdens WOII. Van een brug die cruciaal was voor de Duitse opmars naar het westen tot aan een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de oorlog. We duiken tijdens dit ommetje, dat onderdeel is van de Hiking Trail Liberation Route Europe in de meest fascinerende verhalen van Venlo tijdens deze donkere periode in de geschiedenis.

  • Fliegerhorst Venlo: Een voormalig schiet- en oefenterrein van het Nederlandse leger, dat in de jaren 1940-1941 door de Duitsers werd uitgebouwd tot een luchtmachtbasis. Het complex omvatte twee startbanen van 1450 meter en één van 1200 meter, uitgerust met moderne veiligheidsinstallaties, radioapparatuur en nachtverlichting met 2000 lampen. Nadat de luchtmachtbasis veroverd werd door de geallieerden werd de basis omgedoopt tot: Yankee 55: Een voormalig vliegveld dat na de bevrijding van Venlo in maart 1945 door de geallieerden werd overgenomen. Het vliegveld werd omgedoopt tot Yankee 55, maar moest volledig opnieuw worden opgebouwd omdat Duitse Sprengkommando's vrijwel alle gebouwen en hangars hadden opgeblazen en de start- en landingsbanen hadden beschadigd. Het leven was primitief met aan de rand van het tentgebied gegraven sleuven als toiletten. De piloten maakten het zich ondertussen zo aangenaam mogelijk door rond te crossen op buitgemaakte motoren, te plunderen en te handelen in goederen uit verlaten huizen in de omgeving, en het te nemen met zelfgestookte drank.

 

  • Maasbrug: Een brug over de Maas tussen Venlo en Blerick, van strategisch belang tijdens de Tweede Wereldoorlog. De brug werd herhaaldelijk gebombardeerd tussen 13 oktober en 19 november 1944, waardoor de bevolking zwaar te lijden had. Het laatste en zwaarste bombardement trof Venlo op zondag 19 november 1944 en de brug werd geheel verwoest. In 1957 werd de brug herbouwd.

 

  • Synagoge van Venlo: Geopend in 1865 en tot 1965 in gebruik als synagoge, gelegen aan het Maasschriksel. Tijdens de oorlog raakte het gebouw zwaar beschadigd door het geweld in de herfst van 1944.

 

  • Bevrijdingsmonument: Een bronzen beeld van een staande vrouwenfiguur die een kind boven haar hoofd heft, geplaatst op een voetstuk dat is opgebouwd uit massieve stukken basaltlava. Het voetstuk staat symbool voor de puinhopen van de verwoeste stad Venlo. Uit deze puinhopen rijst een vrouw op die haar kind ten hemel heft als symbool van het nieuwe, jonge leven.

 

  • De Wachters: Beelden in Venlo die waarschuwen tegen agressie, geweld en oorlog en dienen als symbolische hoeders van de stad Venlo.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Venlo een belangrijke rol in de gevechten tussen de geallieerden en de Duitsers. Het Fliegerhorst Venlo werd door de Duitse Luftwaffe gebruikt als belangrijk steunpunt in de luchtoorlog en de Maasbrug was van strategisch belang voor beide partijen.

Eigenschappen
Route: 10-20 km.
Knooppuntenroute

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
6,66km
Bezienswaardigheid
 
7,98km
Bezienswaardigheid
 
7,98km
Bezienswaardigheid
 
7,99km
Bezienswaardigheid
 
8,04km
Bezienswaardigheid
 
8,13km
Bezienswaardigheid
 
8,17km
Bezienswaardigheid
 
8,21km
Bezienswaardigheid
 
8,69km
Bezienswaardigheid
 
8,76km
Bezienswaardigheid