5 Handigewandeltips

Wandelaars hebben de wandeltips ter harte genomen en wandelen door de mooie natuur

Sta je op het punt om te gaan wandelen in het mooie Limburg? Dan hebben we 5 handige wandeltips voor jou. Er is namelijk niets belangrijker dan goed voorbereid op pad gaan. Lees snel verder en ontdek welke tip jij kan gebruiken.

1. Kies de geschikte wandelschoenen

Lage of halfhoge wandelschoenen? Op basis van waar én hoe lang je gaat wandelen kun je de juiste wandelschoen kiezen. Ga je voor een korte wandeling met een vlakke ondergrond? Dan is een lage wandelschoen prima. Ga je op pad voor een zwaardere tocht? Dan kun je het beste kiezen voor een halfhoge wandelschoen.

1 paar wandelschoenen staat op een muur

2. Checklist wandeluitrusting

Wanneer je op pad gaat voor een stevige wandeling, dan zorg je ervoor dat je de juiste wandeluitrusting bij je hebt. Hieronder een aantal items die niet mogen ontbreken:

  • Mobiel;
  • Wandelschoenen;
  • Water;
  • Eten;
  • Comfortabele kleding;
  • Regenkleding en/of een pet, zonnebril en zonnebrand;
  • Pleisters;
  • Rugzak;
  • Wandelkaart.

Wil je dieren spotten? Neem een verrekijker mee!

man en vrouw wandelen over een vlonderpad

3. Deze rugzak neem je mee

Ga je op pad voor een meerdaagse wandeltocht? Neem dan een rugzak tussen de 30 en 50 liter mee. Kleiner is in dit geval niet beter. Hoe kleiner het rugpand, hoe meer je de rugzak op je schouders draagt in plaats van op je heupen.

Ga je op pad voor een korte wandeling? Dan is een dagrugzak prima. In deze rugzak passen alle items die je nodig hebt voor een korte wandeling. 

Man bekijkt wandelkaart in de natuur

4. Pas op voor teken en ongedierten

Tijdens het wandelen kun je gebeten worden door een teek. Het beste is natuurlijk om dit te voorkomen. Dit kan door huidbedekkende kleding en dichte schoenen te dragen.

Toch kan een tekenbeet niet altijd voorkomen worden. Check na het wandelen altijd je lichaam. Vergeet hierbij niet de ‘warme plekken’ zoals bijvoorbeeld knieholtes en oksels.

Man en kind staan op een houten vlonder en kijken naar het water

5. Zo voorkom je blaren

De beste wandeltip om blaren te voorkomen? Hoe gek het ook klinkt: nóg meer wandelen. Blaren ontstaan namelijk vaak doordat je afstanden wandelt die je niet gewend bent.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog een aantal andere dingen die je kan doen om blaren te voorkomen. Draag passende schoenen en sokken, plak gevoelige plekken preventief af met blarenpleisters of smeer je voeten dun in met vaseline en strooi een beetje talk- of voetpoeder in je schoenen.

close-up van wandelschoenen op bospad