Archeologische vindplaats Vaals - De melktand in de grafheuvel

Archeologische vindplaats Vaals - De melktand in de grafheuvel
Epenerbaan 1
6291 NN
Vaals
icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Beleef het archeologische verhaal van het De melktand in de grafheuvel in Vaals. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de tot nu toe verborgen geschiedenis van De melktand in de grafheuvel. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Het bos op de vindplaats ligt bezaaid met graven. De ronde grafheuvels zijn aangelegd voor belangrijke personen, zoals een stamhoofd, maar ook voor een kind.

De doden werden- in de bronstijd eerst gecremeerd...en daarna begraven in een urn in een grafheuvel. Grafheuvels worden meestal opgehoogd met heide- of grasplaggen. Maar bij deze heuvels bestaat de kern uit een stenen kamer en is er een stenen ringwal om de graven heen aangelegd. Het grafveld bestaat uit minimaal zeven grafheuvels maar vermoedelijk liggen er nog meer tussen de bomen en struiken, en onder de grond verborgen.

Tussen de crematieresten van een van de graven werden ook de melktanden van een kind gevonden. Het is dus een kindergraf uit de Bronstijd. In een ander graf zijn bronzen sikkelmessen gevonden, gemaakt om het graan mee te oogsten.

LET OP: De speerlocatie bevindt zich bij de ingang van Brasserie De Lodge. De betreffende grafheuvel is daar ongeveer 30 meter vandaan.

 

Eigenschappen
Rolstoel toegankelijke locatie