In de twintigste eeuw trokken veel mensen uit binnen- en buitenland richting Roermond om bezinning te vinden in deze bijzondere kerk, onder andere met georganiseerde bedevaarten. Nog steeds is de kapel erg druk tijdens het bedevaartseizoen, van het eerste weekend in mei tot midden september. Wat maakt deze Bedevaartskerk eigenlijk zo bijzonder? De Kapel in 't Zand dankt haar aantrekkingskracht aan de Mariaverering, die honderden jaren in de tijd terugvoert, tot 1418, toen een Poolse herder er een Mariabeeldje vond.
Vervolgens deden zich vele wonderbaarlijke gebeurtenissen voor, die nog steeds worden herinnerd. De put waarin de herder het beeldje vond, is te zien bij het Mariakapelletje in de kerk. Veel mensen bezochten de kapel, meestal om bij Maria hun zorgen neer te leggen, hun vragen te stellen en om bijstand in hun leven te vragen of om Maria te bedanken voor verkregen gunsten.
Van dit alles getuigen ook de vele tegeltjes in de processiegang naast de kerk, waar ook het kapelletje zich bevindt. Door het unieke karakter heeft de processiegang niet alleen een religieuze betekenis, maar ook een culturele en historische waarde. Niet voor niets wordt deze plek voor bezinning beschermd als rijksmonument.