Bosbaden pad Shinrin-yoku

Photo header by Alexandre Debiève on Unsplash

Bosbaden pad Shinrin -yoku in Limburg

Bosbaden / Shinrin-Yoku

Shinrin-yoku, ook wel bekend als 'bosbaden', is een Japanse vorm die het onderdompelen van jezelf in de natuur betekent. Het is een manier om te ontspannen, te vertragen en te verbinden met de natuurlijke wereld. Daarnaast heeft 'bosbaden' ook een aantal gezondheidsvoordelen. In het #Limburgsepeel gebied zijn een drietal routes gerealiseerd. 

Gezondheidsvoordelen

Studies hebben aangetoond dat 'bosbaden' kan helpen om de bloeddruk te verlagen, de hartslag te vertragen, het stressniveau te verminderen en de immuun functie te versterken. Het kan ook helpen om de stemming te verbeteren, de creativiteit te verhogen en de concentratie te verbeteren. Het bosbaden is meer dan alleen een wandeling in het bos; het is een diepgaande ervaring die je zintuigen prikkelt en helpt stress te verminderen.

Zonder mobiele telefoon of gadgets

Om het 'bosbaden' in de meest pure vorm te ervaren, zet je de telefoon uit. Wanneer er een smartwatch wordt gedragen zal deze de registraties gewoon uitvoeren, de uiteindelijke resultaten zijn achteraf te bekijken.

Wat neem je sowieso mee?

  • Buitenkussen om op te zitten
  • Klein handdoekje
  • Water
  • Voldoende tijd

Bosbaden en Citta Slow

De gemeente Peel en Maas waar de paden zijn gemaakt behoort tot een Citta Slow gemeente. Een Cittaslow-gemeente heeft de focus heeft op levenskwaliteit en gemeenschapszin, zij hebben initiatief van het Bosbadenpad omarmd, en een subsidie toegekend en aangemoedigd.

De Stichting Bosbadenpad

De Stichting Bosbadenpad motiveert mensen in  bewustwording en een positieve gezondheid. De Stichting heeft een ANBI status. De paden zijn via een subsidie van de gemeente Peel en Maas en een crowdfund actie volledig bij elkaar gebracht. In de toekomst hoopt de stichting het netwerk van Bosbadenpad uit te kunnen breiden.

 

Bosbadenpad Meijel 

Bosbadenpad Meijel heeft een afstand van 8,5 km. Startpunt einde Rijtakker (bosrand) knooppunt 15

Aan de start van iedere wandeling staat een paddenstoel met de richting. Het pad loopt langs knooppunten, schrijf deze van te voren op of download de route. Zonder gebruik te maken van telefoon of andere gadgets worden al je zintuigen tijdens het bosbaden geprikkeld. 

 

 

 

Bosbadenpad Meijel

Bosbadenpad Helden 1

Bosbadenpad Helden 1 heeft een afstand van 5,5 km. Start is bij restaurant Op d'n Berg knooppunt 28

Ook bij deze route is het advies om de mobiele telefoon uit te laten. Tijden het bosbaden worden alle zintuigen gestimuleerd. Bij de start staat een paddestoel met aanduiding en knooppunt 28

De route kun je downloaden via de button.

NAAR DE ROUTE

Bosbadenpad Helden 1

Bosbadenpad Helden 2

Bosbadenpad Helden 2 heeft een afstand van 6,5 km. Start is bij parkeerplaats Heldense Bossen knooppunt 23

De mobiele telefoon gaat uit. Want jij gaat heerlijk stressvrij wandelen, al je zintuigen worden tijdens deze tocht gestimuleerd.

De route kun je via de oranje button downloaden. 

NAAR DE ROUTE

Bosbadenpad Helden 2