Ommetje Gennep - Hiking Trail Limburg

Ommetje Gennep 9,2 Km Hiking Trail Limburg  Ontdek de WOII-bezienswaardigheden van Gennep en Limburg tijdens een hiking trail langs o.a. de Martinustoren, Ellen Hoffmannplein, Highlander Bridge.

In Gennep, Limburg zijn meerdere bezienswaardigheden die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. In dit ommetje ,dat onderdeel is van de Liberation Route Europe, lichten we een aantal van de monumenten uit die je passeert tijdens de wandeling.

De Martinustoren:

De Martinustoren vormt een markante herinnering aan de verwoestingen die Gennep en heel Noord-Limburg aan het einde van de oorlog troffen. De toren biedt een goed zicht op de slagvelden van Operatie Market Garden (september 1944) en Operatie Veritable (februari 1945), ook wel bekend als de slag om het Reichswald. Bij de ingang van de Martinustoren ligt de luisterlocatie: Sinterklaas op MariaOord. Download hier voor de gratis app van de Liberationroute Europe.

Het Ellen Hoffmannplein:

Het Ellen Hoffmannplein is een mozaïekplein van 600 vierkante meter in het centrum van Gennep, genoemd naar Ellen Hoffmann, een Joodse Gennepse burger die omkwam tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Highlander Bridge:

De luisterlocatie bij de Highlander bridge is een plek waar bezoekers kunnen luisteren naar verhalen over de brug en de gevechten die daar hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Oorlogsmonument “And they were gone” ("En toen waren ze weg"):

Het holocaustmonument “And they were gone” ("En toen waren ze weg") is een herdenkingsmonument voor de 22 joodse Gennepernaren. Het monument is ontworpen door de Gennepse kunstenaar Mirso Bajramovic en is geïnspireerd op voor Nederland unieke filmbeelden. Op de muur van het Vrijheidsplein zijn diverse plaquettes bevestigd met de namen van de omgekomen Gennepse burgers, de vermoorde joodse medeburgers en de gesneuvelde Britse bevrijders.

Oorlogsmonument "De Barmhartige Samaritaan":

Het bronzen oorlogsmonument de Barmhartige Samaritaan beeldt een mannenfiguur te paard uit met een gewonde strijder. De kunstenaar Jac Maris maakte het beeld in 1953. Hij wilde niet het leed van de slachtoffers uitbeelden, de nabestaanden zouden dan namelijk voortdurend aan hun lijden herinnerd worden. 
Maris ziet de Barmhartige Samaritaan als een eerbetoon aan de offerzin van de slachtoffers. Alleen de afbeeldingen in de sokkel herinneren aan hetgeen er gebeurd is. 

Eigenschappen
Route: 5-10 km.
Knooppuntenroute