Bezienswaardigheid

Weverslose Volmolen

Weverslose Volmolen

De wol van de schapen die in de Peel graasden werd deels verhandeld, gesponnen, geweven en veredeld tot vilt. Het maken van vilt gebeurde in een volmolen. 

De Volmolen

Bij onderzoek van oude kaarten van dit gebied ontdekte de stichting Loobeek dat er in Loobeek tussen de Overloonseweg en de A73 een haakse aftakking is geweest. Dit wees erop dat de beek op die plek gestuwd werd om een watermolen aan te drijven. Het bleek om de volmolen te gaan van het middeleeuwse weversgilde de Neeje Meule.
Onderzoek in oude bronnen heeft ons niets wijzer gemaakt over hoe de molens eruitzagen. Om kennis op te doen is een studiereis naar Roemenië gemaakt. Daar staan nog enkele werkende volmolens. De stichting heeft met die informatie deze volmolen opnieuw gebouwd. De bijzondere Veldmolen is de enige met stroomversnelling in de Loobeek. Dit is nodig om het rad te kunnen laten draaien. 

Wat stinkt daar zo?

Er hebben veel volmolens in Nederland gestaan maar die zijn allemaal verdwenen. Volmolens werden ook wel stinkmolens genoemd. Hier werden van schapenwol geweven stoffen gevold. Dit vollen maakte het weefsel dichter en vaster en veranderde de stof in vilt. Hiervoor moest de stof dagenlang gekneed worden in een kuip gevuld met aarde, urine en zeep. Eerst deed men dit met voeten, later werd dit werk door volmolens gedaan. In deze molen werd er met houten stampers op de stof gestampt. Door het werken met urine stonk het enorm in en rondom de molens. Al heel snel moesten deze molens buiten de stad gebouwd worden vanwege stankoverlast.

Bekijk hier een video over de werking van een Volmolen.

Contact en locatie

Weverslose Volmolen
Zandstraat
5815
Merselo

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
Wandelroute
2,68km
 
Wandelroute
2,68km
 
Restaurant
3,96km
 
Restaurant
4,07km
 
Restaurant, Brasserie / Lunchroom
4,11km
 
Restaurant, Buitenterras
4,15km
 
Restaurant, Café of Bar
4,19km
 
Brasserie / Lunchroom, Lounge / Hip en Trendy
4,23km
 
Wandelroute
4,26km
 
Restaurant, Café of Bar
4,27km
 
Wandelroute
4,28km
 
Hotel, Brasserie / Lunchroom
4,29km
 
Restaurant, Brasserie / Lunchroom
4,32km
 
Brasserie / Lunchroom
4,47km
 
Fietsroute
4,71km
 
Wandelroute
4,86km
 
 
Restaurant
7,00km
 
Brasserie / Lunchroom
7,20km