Vestingstad Stevensweert

Stevensweert Jan van Steffeswertplein

Het Eiland in de Maas

Stevensweert vormt samen met Ohé en Laak het 'Eiland in de Maas', een eiland dat door twee (voormalige) armen van de rivier de Maas gevormd wordt. De hoofdstroom van de rivier de Maas, waaraan Stevensweert ligt, vormt hier de natuurlijke markering van de grens met België en wordt daarom ook wel Grensmaas genoemd. 

Vestingstad en vestingwerken

Het oorspronkelijke dorp Stevensweert werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1633 door de Spanjaarden tot vestingstad omgebouwd. Er werd een aarden vestingwal met zeven bastions en vijf ravelijnen aangelegd. Een gedeelte van Stevensweert heeft een beschermd dorpsgezicht. De vestingwerken zijn nog in het unieke stratenpatroon van het stadje te herkennen. 

In het Museum Stevensweert kom je alles te weten over de geschiedenis van het vestingstadje. En kun je er de maquette van de vesting, kasteel Stevensweert en kasteel Walburg bezichtigen. Een van de topstukken in het museum is de Kantharos. Ook tref je er de lokale VVV-vestiging.

Dorpsplein Stevensweert

Muurschilderingen /Murals

Op initiatief van de  cultuurhistorische vereniging Amici Insulae zijn er  een  drietal muurschilderingen of te wel murals gemaakt in Stevensweert. De vereniging wilde de rijke historie van het stadje zichtbaar maken voor toeristen en inwoners.

Voor deze monsterklus werd de beroemde Nederlandse graffiti en muralist artiest Marcus Debie aka GOMAD aangetrokken.

De mural op de zijgevel van het pand van schutterscompagnie St. Rochus werd als eerste aangebracht in een schuttersthema. Daarna werd de Slag om Stevensweert van 1702 vereeuwigd op een muur van de vestingwerken. Als derde volgt nog een schildering op een historisch pand op de Molenstraat Noord dat verwijst naar de Hompesche Molen en de baggerwerken rond het Eiland in de Maas.

Muurschildering Stevensweert

Wat is er verder nog allemaal te zien in Stevensweert?

Net buiten Stevensweert staat de Hompesche Molen, deze stellingmolen uit 1722 is de hoogste molen van Limburg. Bij de nabijgelegen Molenplas met haar versteende bomen kun je heerlijk wandelen. Pal naast de veerpont over de Maas vind je het kasteeldomein Walburg. Vanaf de 10 meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht! 

Hompesche Molen Stevensweert

Rondleidingen, stadswandeling, wandelen en fietsen op het Eiland in de Maas

Elke eerste zondag van de maand kun je deelnemen aan een themawandeling onder leiding van een VVV-gids. Daarnaast zijn er het hele jaar door, rondleidingen voor groepen mogelijk.