Vestingstad Stevensweert
Het Eiland in de Maas
Stevensweert vormt samen met Ohé en Laak het 'Eiland in de Maas', een eiland dat door twee (voormalige) armen van de rivier de Maas gevormd wordt. De hoofdstroom van de rivier de Maas, waaraan Stevensweert ligt, vormt hier de natuurlijke markering van de grens met België en wordt daarom ook wel Grensmaas genoemd.
Vestingstad en vestingwerken
Het oorspronkelijke dorp Stevensweert werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1633 door de Spanjaarden tot vestingstad omgebouwd. Er werd een aarden vestingwal met zeven bastions en vijf ravelijnen aangelegd. Een gedeelte van Stevensweert heeft een beschermd dorpsgezicht. De vestingwerken zijn nog in het unieke stratenpatroon van het stadje te herkennen. In het Museum Stevensweert kom je alles te weten over de geschiedenis van het vestingstadje. Ook kun je er de maquette van de vesting, kasteel Stevensweert en kasteel Walburg bezichtigen. Een van de topstukken in het museum is de Kantharos van Stevensweert.
Wat is er nog te zien in Stevensweert?
Net buiten Stevensweert staat de Hompesche Molen. Deze stellingmolen uit 1722 is de hoogste molen van Limburg. Bij de nabijgelegen Molenplas met haar versteende bomen kun je heerlijk wandelen. Pal naast de veerpont over de Maas vind je het kasteeldomein Walburg. Vanaf de 10 meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht!
Muurschilderingen /Murals
Op initiatief van de cultuurhistorische vereniging Amici Insulae zijn er een drietal muurschilderingen (murals) gemaakt in Stevensweert. De vereniging wilde de rijke historie van het stadje zichtbaar maken voor toeristen en inwoners. Voor deze monsterklus werd de beroemde Nederlandse graffiti en muralist artiest Marcus Debie aka GOMAD aangetrokken.
De mural op de zijgevel van het pand van schutterscompagnie St. Rochus werd als eerste aangebracht in een schuttersthema. Daarna werd de Slag om Stevensweert van 1702 vereeuwigd op een muur van de vestingwerken. Als derde volgt nog een schildering op een historisch pand op de Molenstraat Noord dat verwijst naar de Hompesche Molen en de baggerwerken rond het Eiland in de Maas.
Wandelen en fietsen
Stevensweert leent zich uitstekend om een wandeling of fietstocht te maken. Goed bewegwijzerde paden, kant en klare wandel- en fietsroutes en een goed netwerk aan knooppunten om je eigen route samen te stellen maken dat dit gebied een prima uitvalsbasis is voor jouw fiets- en wandeltocht. Er zijn tal van fiets- en wandelkaarten te koop in de webshop of in de VVV-vestiging in Stevensweert.
Rondleidingen & stadswandelingen
Negen keer per jaar organiseert het gidsenteam van VVV Stevensweert een rondleiding door het centrum van Stevensweert en omgeving. Verschillende thema's worden door de gids uitgelicht tijdens deze stadswandelingen. In onze webshop kun je je opgeven voor deze thematochten. Daarnaast zijn er het hele jaar door rondleidingen voor groepen mogelijk. Neem contact op met de afdeling Limburg Groepsuitje en zij regelen verder alles voor jou en je groep.
VVV Stevensweert
Bij de VVV Stevensweert, gelegen in hetzelfde gebouw als het Streekmuseum Stevensweert, kun je terecht voor al je vragen over wat er in Stevensweert te zien, doen en te beleven is. Hier vind je een aanbod aan wandel- en fiets- en ruiterroutes, stads- en themawandelingen en ander toeristisch informatiemateriaal. Ook landelijk besteedbare cadeaubonnen, visvergunningen en souvenirs zijn hier te koop en kun je je opgeven voor één van de themawandelingen door Stevensweert.