Luisterplek Meijel - Private David McKellar
Langs de Liberation Fietsroute Nederweert - Weert luister je in Meijel naar het verhaal over Private David McKellar. Private David McKellar is een van de vele geallieerde soldaten die onbekend en roemloos stierven voor onze vrijheid. Dankzij grondig onderzoek kunnen we de route volgen van de 2nd Battalion de Gordon Highlanders waar hij deel van uitmaakte. De route voert vanuit Engeland via Frankrijk en België naar Nederland waar hij zijn laatste rustplaats vond.
Liberation Route luisterplek Ospeldijk - Een kruis in de Peel
In Ospeldijk luister je tijdens de Liberation Fietsroute Nederweert - Weert naar het verhaal over hoe op 7 februari 1945 een bommenwerper neerstortte. Op de verlaten Peel stond eens groot erekruis. Het markeerde de plek waar op 7 februari 1945 een bommenwerper neerstortte. Deze was geraakt door Duitse nachtjagers die uitgerust waren met een nieuw radarsysteem. Geallieerde bommenwerpers die geraakt werden probeerden te landen in reeds bevrijd gebied zoals bijvoorbeeld de Peel. Zo ook de Halifax NA-197 en de Halifax NA-260 met aan boord een Franse bemanning. Twee van hen liggen begraven op de plek waar het toestel neerstortte...
Luisterplek Nederweert - Heftige strijd om de Vlootbeek
In Nederweert luister je naar het verhaal over korporaal Henri Eric Harden en de strijd om de Vlootbeek. "Het is bitterkoud als de commando’s van het 45ste Royal Marines in de vroege ochtend van 23 januari 1945 te voet, kruipend en sluipend optrekken naar Maasbracht en Brachterbeek. Ze komen onder zwaar machinegeweervuur te liggen van de paramilitairen van de Hübner Fallschirmjäger. Deze hebben zich achter de Vlootbeek ingegraven.
Al snel raken een aantal commando’s gewond en zij liggen in het open veld in de sneeuw. Korporaal Henri Eric Harden is als korporaal verbonden aan de medische staf. Hij gaat met gevaar voor eigen leven naar de gewonden toe…"
Expositie Luchtoorlog 1939-1945
In september 2010 opende de stichting Luchtoorlog 1939-1945 een permanente expositie. De talrijke items die resteren van vliegtuigcrashes in Nederweert en omstreken vormen de stille getuigen van de luchtoorlog ter plaatse. Die was hier zeer intensief omdat de regio binnen de Kammhuberlinie lag. De linie liep van Denemarken over Oost-Nederland en België naar Zwitserland en was bedoeld om Duitsland door middel van een uitgebreid radar- en alarmsysteem te beschermen tegen geallieerde luchtaanvallen. In verband daarmee was de linie tevens voorzien van talrijke zoeklichten en locaties waar nachtjagers klaarstonden om bij alarm de strijd aan te binden. Gedurende de bezettingsjaren crashten tientallen geallieerde bommenwerpers en Duitse jagers in deze streek. Nog steeds worden restanten van dit oorlogsgeweld gevonden, geconserveerd en bewaard.
Verzetsmonument
De verzetsdeelnemers zijn op dit nieuwe monument vermeld. Ze vormen een concrete herinnering aan de WOII in Weert. Ze doen daarnaast recht aan en zijn een eerbetoon voor de activiteiten en kapotte kerkdorpen in de periode van 10 mei 1940 t/m 22 september 1944 en inspanning van hun die zich hebben verzet tegen de bezetter in Weert.
Liberation Route Luisterplek Weert - hoog bezoek
In Weert luister je naar het verhaal over Hoog Bezoek waar de Engelse soldaten een welverdiende adempauze nemen. Maart 1945 is Weert de plek waar de Engelse soldaten na ‘Operation Blackcock’ een welverdiende adempauze nemen. De mannen spelen een felle competitie op de voetbalvelden en sporten in de gymnastiekzaal van het Bisschoppelijk College. Ze weten dat ontspanning van korte duur is. Veldmaarschalk Montgomery komt de troepen namelijk inspecteren en decoreren...
Liberation Route Luisterplek Meijel - Koud, nat en ontberingen
In Meijel luister je naar het verhaal over geallieerde die granaten afvuurden op de Duitse stellingen. In de strijd om een bruggenhoofd op de hoek van het afwateringskanaal en de Noordervaart worden op 16 en 17 november 1944 geallieerde granaten afgevuurd op de Duitse stellingen. Ondanks regen, kou en slapeloosheid verzwakt, is de tegenstand van de Duitsers hevig. Tot overmaat van ramp beschieten Duitse troepen door miscommunicatie dan ook nog per ongeluk elkaar.