Nationaal Indië Monument

Nationaal Indië Monument
Maastrichterweg 19
6041 SC
Roermond
Het Nationaal Indië Monument in Roermond

Oorlogsmonument

Het Nationaal Indië-monument 1945 – 1962 is opgericht ter nagedachtenis aan de ruim 6.200 Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 in het voormalig Nederlands-Indië en in Nieuw-Guinea zijn omgekomen.

Het monument is opgericht dankzij een particulier initiatief en werd op 7 september 1988 onthuld door prins Bernhard. Onomstreden is het monument overigens niet omdat onderzoek heeft aangetoond dat een aantal militairen zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Nederlands-Indië

Het huidige Indonesië was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een Nederlandse kolonie. Nadat de oorlog in Europa ten einde was gekomen, besloot de Nederlandse overheid troepen naar Nederlands-Indië te sturen om haar gezag te herstellen. Dit leidde tot een conflict waarbij duizenden mensen om het leven kwamen. 

Het Nationaal Indië Monument

Het Nationaal Indië Monument bestaat uit verschillende onderdelen. Centraal staat een obelisk met een kroonduif, symbool van Nieuw-Guinea. Ernaast bevindt zich een fontein met karbouwkoppen. Achter de obelisk staan achttien driehoekige zuilen, gedenktafels met plaquettes en een bronzen borstbeeld van generaal Simon Hendrik Spoor, de toenmalige bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten. Op de metalen zuilen staan de namen van 6.229 Nederlandse militairen die zijn gesneuveld tijdens acties in Nederlands-Indië (1945-1949) en Nieuw-Guinea (1949-1962). 

De Indische burgerslachtoffers

Ook is er aandacht voor de Indische burgerslachtoffers van de strijd. Dit aanvullend monument is op 25 augustus 1990 onthuld. Op twee zijden van de driehoekige gedenksteen staan Java en Nederland afgebeeld. Op de andere zijde en op de bovenkant is een tekst aangebracht. In de steen is aarde verwerkt afkomstig van Java. 

Nationaal Monument voor Vredesoperaties

In het Herdenkingspark Roermond bevindt zich daarnaast het Nationaal Monument voor Vredesoperaties met de altijd brandende fakkel. Tussen beide monumenten is een Verbindend Monument geplaatst dat op 1 september 2018 werd onthuld. Dit metalen gedenkteken is bedoeld om de banden te verstevigen tussen veteranen in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea en veteranen die later door Nederland en de VN zijn uitgezonden.