Naoorlogse tragedies
Even buiten Roermond kwamen in 1945 elf kinderen om het leven door explosies van achtergebleven oorlogstuig. De twee drama’s voltrokken zich kort na de bevrijding. Formeel waren het daarom geen oorlogsslachtoffers en telden ze niet meer mee; ook niet tientallen jaren later. Niet bij de oprichting van herdenkingstekens, niet in oorlogspublicaties en op een enkeling na al helemaal niet in het collectieve geheugen van de Roermondenaren. Vrijwel niets in de stad herinnert aan deze twee naoorlogse tragedies. Wat er in augustus en oktober 1945 was gebeurd, wisten tot zelfs 70 jaar later nog maar weinigen.
De tragedies van Spik en Maalbroek
Op Maalbroek, een gehucht onder de rook van Roermond, kwamen op dinsdagmiddag 14 augustus 1945 twee jongens om het leven en raakten een moeder met twee kleine kinderen zwaar gewond. Bij een poging om het kruit met een bijl uit een achtergelaten Duitse granaat te halen, explodeerde het projectiel, met noodlottig gevolg voor:
- Jan Diels (11)
- Jan Lamers (13)
Vlakbij dit monument kwamen op zondagmiddag 7 oktober 1945 negen jongens van De Spik om het leven en werden er twee gewond. Hoewel het gebied kort tevoren door Duitse mijnenruimers was gezuiverd, ontdekten de jongens toch nog een achtergebleven Duitse anti-tankmijn. Toen ze het projectiel probeerden te openen, volgde een ontploffing. Zeven jongens werden op slag gedood en twee anderen bezweken in de loop van de middag aan hun verwondingen:
- Jan (14) Stox
- Har (10), Sjra (13) en Piet (14) Coenen
- Cor (9), Bair (12) en Sjra (14) van Cann
- Harrie (8) en Lei (14) Sanders
Monument Kinderen van Spik en Maalbroek '45
Dankzij de oprichting van een monument en enkele publicaties waarin onder meer vriendjes, broertjes en zusjes van de slachtoffertjes na zoveel jaren hun verhaal over de ingrijpende gebeurtenissen kwijt konden, kwam er in 2015 een eind aan het langdurige zwijgen. Hun verhalen, foto’s en videobeelden van de onthulling zijn te vinden op de website www.spikmaalbroek.nl