Top 6Cuypers' werken

Het Rijksmuseum in Amsterdam gezien vanaf een dakterras

Bijzondere projecten van Pierre Cuypers

Pierre Cuypers startte op 17-jarige leeftijd zijn studie architectuur aan de Kunstacademie in Antwerpen. Hij slaagt in 1849 en behaalt de Prix d'Excellence. Tijdens zijn leven bouwt architect/ontwerper dr. Cuypers een enorm oeuvre op.

Vele toonaangevende projecten van zijn hand verrezen in binnen- en buitenland. Toch zijn er een aantal die steeds genoemd worden als één van zijn absolute meesterwerken.

1. Munsterkerk

Aan het Munsterplein in Roermond ligt de karakteristieke Munsterkerk. De Munsterkerk is net als vele andere religieuze gebouwen in Limburg, onlosmakelijk verbonden met architect Pierre Cuypers. Deze kerk werd aan het begin van de dertiende eeuw gebouwd als kloosterkerk voor de vrouwelijke abdijgemeenschap van de Roermondse cisterciënzerorde, ook wel de 'trappistenorde'. De kerk werd tevens gebouwd als grafkerk voor Graaf Gerard III van Gelre. 

standbeeld cuypers munsterkerk roermond

2. Kasteel de Haar

Kasteel de Haar in het Utrechtse dorp Haarzuilens is het grootste kasteel van Nederland. Vanaf 1892 begon Cuypers samen met zijn zoon, Joseph met de herbouw van het kasteel. Het kasteel werd gebouwd op de restanten van de toenmalige ruïne. Cuypers was een man van het totaalplaatje. Naast het exterieur maakte hij een groot gedeelte van het meubilair. Zo maakte hij zelfs een bestekcollectie passend bij het interieur. Ook het glas-in-lood en het smeedwerk van Kasteel de Haar is handgemaakt door Cuypers en zijn specialisten in het atelier van Cuypers in Roermond.

Kasteel de Haar Cuypers

3. Rijksmuseum

De opdracht voor het ontwerpen van het Rijksmuseum in Amsterdam werd niet zomaar aan Cuypers gegeven. Er werd namelijk een prijsvraag uitgeschreven met een aantal architecten in de jury waarna Cuypers uiteindelijk (na een aantal keer de plannen te hebben gewijzigd) als winnaar uit de strijd kwam. In januari 1877 werd begonnen met de bouw van het Rijksmuseum. Op 13 juli 1885 werd het museum officieel geopend.

Rijksmuseum Amsterdam Cuypers

4. Centraal station

Ook in de Nederlandse hoofdstad is de hand van Cuypers goed te zien. Zo ontwierp Cuypers naast het Rijksmuseum ook het Centraal Station in Amsterdam. In 1889 werd het Centraal Station geopend. Hiermee was dit het eerste station in Nederland dat door een bekende architect werd ontworpen.

Centraal Station Amsterdam Cuypers

5. Cuypershuis

Het Cuypershuis is dé plek waar Cuypers zijn ambitieuze plannen doorvoerde. Hier woonde én werkte hij samen met zijn gezin. In dit bijzondere gebouw ontdek je tegenwoordig hoe Cuypers het klaarspeelde om deze grote opdrachten binnen te halen én uit te voeren. De bedrijvigheid en passie van de man toen is nog steeds voelbaar in het Cuypershuis. Een bezoek aan het Cuypershuis is hiermee een onvergetelijke en inspirerende ervaring!

Cuypershuis Roermond

6. Basiliek van Oudenbosch

In 1865 ging de bouw van de Basiliek van Oudenbosch van start. Cuypers was een man van de neogotiek en hij wilde in eerste instantie liever geen neoclassicistische kerk bouwen. Uiteindelijk werd Cuypers alsnog overtuigd om te starten met het ontwerp. De Basiliek van Oudenbosch is een geschaalde kopie van de St. Pieter in Rome. Pas in 1912 kreeg de kerk van Oudenbosch de titel van Basiliek.  

Basiliek Oudenbosch Cuypers