Wandelroute Knopenlopen: Bevers en meer

Wandelroute Knopenlopen: Bevers en meer
Markt
6096 AL
Grathem

Wandelroute

Lengte: 6 km. Wandelroute Knopenlopen: Bevers en meer, rondom het dorp Grathem.

De wandelroute begint bij knooppunt 70 op de Markt. Je wandelt richting knooppunt 80. Al gauw verlaat je de bebouwde kom. Rechts van de route ligt de kronkelende Uffelsebeek. De naam Grathem betekent “huis op een graat”. Grat betekent graat en daarmee wordt een zanderige hoogte in het landschap bedoeld. Met Hem wordt heem bedoeld, wat huis betekent. Na een regenperiode kunnen de paden op deze “zanderige hoogte” toch best wel nat zijn. Trek dus stevige schoenen aan.

Op Kapittelsbos en Grathemer Molen

Na 10 minuten wandelen bereik je hoeve Op Kapittelsbos. De naam van het voormalige gemengd boerenbedrijf verwijst naar de tijd dat de boerderij en haar omgeving onder het bestuur (kapittel) van Thorn vielen. De boerderij, die al generaties lang in het bezit is bij leden van een en dezelfde familie, is door de huidige eigenaren omgevormd tot een recreatie- en cultuurboerderij met landschapstuin.

Via de oever van de Uffelsebeek loop je richting de Grathemer molen. Vraatsporen en een heuse burcht laten zien dat een flinke familie bevers het hier wel naar haar zin heeft.

Wild stroomt het beekwater langs het rad van de Grathemer Molen.

Al in de 14e eeuw is er sprake van een watermolen op de Uffelsebeek. De rechten van deze banmolen kwamen toe aan het Stift van Thorn. Nadat de molen enkele eeuwen lang eigendom was van adellijke families, werd deze in 1872 verkocht aan de toenmalige pachter. Deze gaf de molen in 1874, door een grondige restauratie, het huidige aanzien. In 1915 werd voor de aandrijving een stalen turbine geplaatst. Met deze turbine werd ook stroom opgewekt voor een deel van Grathem. De molen is ook nu nog geheel maalvaardig. Op momenten dat de molen draait is deze vrij te bezichtigen. Denk wel even goed na over vragen aan de molenaar. De tekst op een krijtbord leert ons dat voor het beantwoorden van domme vragen 1 euro dient te worden afgerekend.

Groot (oud) Buggenum en Prof. Helmut Hentrich

Je verlaat de molen en steekt de Brugstraat over. Na enkele minuten gaan ligt aan je rechterhand Kasteel Groot Buggenum. Of is het toch “Oud Buggenum” zoals een informatiebordje langs de route aangeeft. De eerste vermelding van een kasteel op deze plek is uit het jaar 1329. Tot 1880 was het kasteel adellijk bezit en werd het enkele malen door brand of oorlogsgeweld vernield.
De, van Grathem afkomstige, koopman Willem Verbruggen liet het oude huis slopen en richtte in 1886 het huidige bouwwerk op. Onder andere door oorlogshandelingen in de 2e wereldoorlog raakte het kasteel ernstig in verval. In 1971 kocht de Duitse architect Professor Helmut Hentrich de bouwval en herbouwde het in de huidige vorm. “Es soll leben” stelde de professor. En dat doet het. Op afspraak is het kasteel te bezichtigen en als je wat te vieren hebt is dit een prachtige, romantische locatie.

Je wandelt verder. Mogelijk zie je recht voor je een binnenvaartschip door het landschap schuiven. Je nadert Kanaal Wessem-Nederweert. Even ga je parallel aan het kanaal en buigt dan af om weer de oever van de beek op te zoeken. Ook nu weer sporen van een intensief beverleven. Informatiebordjes langs de beek vertellen over de rijke flora en fauna in en nabij de stroom. Over het Prof. Hentrichpad doorkruis je een weiland en gaat via de Brugstraat richting het startpunt van de route.

Eigenschappen
Route: 5-10 km.
Knooppuntenroute
Route van A naar A

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
3,81km
Pannenkoekenrestaurant