Wegberger molen

Bezienswaardigheid

Voormalige olie- en graanmolen die nu dient als informatiepunt voor wandelaars en fietsers

De geschiedenis van de Wegberger molen gaat terug tot de 16e eeuw. De Wegberger molen, ook wel Ramachers molen genoemd, is een voormalige olie- en graanmolen, centraal gelegen aan de Schwalm tussen het kasteel en de kerk in het Duitse stadje Wegberg. Met de verkoop van het kasteel en het gehele landgoed kwam de molen in particuliere handen. Baltasar Ramachers kocht de molen aan het einde van de 19e eeuw. Vanaf dat moment heette het Ramacher's Mill. Het maalproces werd eind jaren zestig stopgezet.
Tot de verkoop van de molen aan de stad Wegberg in 2003 bleef deze in het bezit van de familie Ramachers. Na de volledige renovatie in 2009 doet de molen dienst als café en doet tevens dienst als informatiepunt voor wandelaars en fietsers, waar je een grote keuze aan folders en kaarten vindt over de diverse wandel- en fietsroutes. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een navigatiesysteem voor je fiets te lenen, waarbij alle routes al zijn opgenomen.
Wegberg wordt niet voor niets het stadje in het dal van de molen genoemd. De 42 kilometer lange Wegberger-molenroute is een interessante en zeer populaire route voor wandelaars en fietsers. De tour draagt terecht zijn naam. Onderweg zijn er een aantal verschillende molens die een blijvende invloed hebben gehad op de geschiedenis van Wegberg. Ontdek vele grote en kleine molens in en rond Wegberg! 

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
2,23km
Restaurant