Wijnfietsroute Maasland

Startpunt: Wijngoed Thorn
Bogenstraat 12a
6017 AV
Thorn
Wijnfietsroute Maasland - fietsen langs de wijngaarden
Wijnfietsroute Maasland - Uitleg over de wijnen
Wijnfietsroute Maasland - De ingang van Wijngoed Thorn
Wijnfietsroute Maasland - wijngaarden

Fietsroute

De Maasland wijnroute voert je door het vlakke landschap van Limburg. Pak de fiets en bezoek de wijndomeinen langs de route.

Wijnfietsroute Maasland

De Wijnfietsroute Maasland kunnen we gemakkelijk afleggen in een hogere versnelling. We hebben de stevige heuvels van het zuiden even ingeruild voor het Maasland, een vlak gebied dat niet alleen erg in trek bij wandelaars en fietsers, maar ook bij watersporters. Dat laatste komt door de aanwezigheid van de zogeheten Maasplassen. Dit zijn kunstmatige meren die zijn ontstaan door grindwinning. Moeder Maas vormt hier de natuurlijke grens tussen Nederlands- en Belgisch Limburg. We passeren enkele leuke jachthaventjes, waar kleine plezierbootjes vrolijk in het water dobberen. Aan weerskanten van de Maas ligt een aantal wijndomeinen, waarvan er twee tot de belangrijkste van Limburg behoren: Wijndomein Aldeneyck en Wijngoed Thorn.
Start Wijngoed Thorn, Bogenstraat 12a Thorn (NL)
Afstand 65 km
Stijging 180 meter
Moeilijkheidsgraad 5/10

Wijngoed Thorn

Harry Vorselen, van huis uit beroepsmuzikant, plantte in 2001 zijn eerste stokken aan in het ‘witte’ stadje Thorn. Inmiddels is zijn bezitting uitgegroeid tot een wijngoed van 6,5 hectare. Op de kiezelgronden in de nabijheid van de Maas groeien auxerrois, pinot gris, riesling, pinot noir, dornfelder en frühburgunder.
Wijngoed Thorn nam samen met Wijndomein Aldeneyck in Maaseik het initiatief tot de oprichting van Maasvallei Limburg, de eerste en enige grensoverschrijdende BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) ter wereld. Maasvallei Limburg wordt sinds januari 2018 officieel als beschermd wijnbouwgebied erkend door de Europese Unie.
Op Wijngoed Thorn wordt zowel rood als wit gemaakt. Harry Vorselen maakt daarnaast een mousserende wijn van gelijke delen pinot noir en auxerrois én een zoete bubbelwijn van laat geoogste pinot gris. De wijnen zijn te koop in het proeflokaal in de historische kern van Thorn.
Proeflokaal do tot za (april tot oktober ook zo) van 14.00 – 16.00. Bogenstraat 12a, Thorn (NL) – wijngoed-thorn.nl

Vanaf Wijngoed Thorn, gevestigd langs het knooppuntennetwerk, volgen we de knooppunten 53, 52, 40, 10, 11, 8, 7, 2 naar, knooppunt 1 in Maria-Hoop.

Jos en Nicole Wilms-Gielkens van wijngaard De Deelgaarderberg in Maria-Hoop besloten in 2003 een wijngaard te beginnen. In 2005 plantten ze de eerste stokken op een perceel in Maasbracht, maar daar moesten ze in 2007 weg omdat de gemeente het stuk grond nodig had voor woningbouw. Nog datzelfde jaar verhuisden de stokken naar Maria-Hoop, waar in 2008 ook een kelder werd gebouwd.
Inmiddels beschikt De Deelgaarderberg over meer dan 2200 wijnstokken (solaris, dornfelder, auxerrois en pinot blanc). De Deelgaarderberg werkt nauw samen met de eigenaren van de in 2016 aangeplante wijngaard Petrusberg in Sint Odiliënberg. De druiven die hier groeien worden in Maria-Hoop tot wijn verwerkt. De Deelgaarderberg produceert jaarlijks tussen de 3000 en 4000 flessen.
Rondleidingen op reservering op vrij, za en zo. Diergaarderstraat West 4, Maria-Hoop (NL) - wijngaarddedeelgaarderberg.nl

We verlaten Wijngaard Deelgaardenberg in de richting van knooppunt 22 en volgen knooppunten 24, 9, 6, 4, 13 en 24 richting 25. Tussen knooppunt 24 en 25 vinden we Wijndomein Aldeneyck.

Wijndomein Aldeneyck

We bezoeken het hypermoderne Wijndomein Aldeneyck, net over de grens met België. Eigenaar Karel Henckens voltooide een opleiding tot wijnbouwer aan het wijnbouwinstituut in Trier. Om wijnen van de hoogste kwaliteit te kunnen maken, houdt hij de oogst beperkt.
Mede dankzij de uitstekende ligging van de wijngaard (zuid-zuidoostelijk), het warme microklimaat van de Maas en de kiezelbodem brengt Aldeneyck wijnen voort van internationale klasse. De gebruikte druivenrassen zijn: pinot blanc, pinot gris en pinot noir, gewürztraminer en riesling. De Pinot Brut van Aldeneyck (een assemblage van pinot blanc, pinot gris en pinot noir) staat al sinds jaar en dag bekend als de beste mousserende wijn van België. Ook de Pinot Brut rosé (samengesteld uit pinot noir en pinot gris) verdient een plaats in de eregalerij.
Terras en wijnwinkel zijn elke vrij en za van 10.00 tot 18.00 geopend. Hamontweg 81, Aldeneik (BE) – wijndomein-aldeneyck.be

Het laatste stuk van de route loopt langs knooppunt 25, 22 en 21 terug naar Wijngoed Thorn.

 

Bron: Chapeau Magazine
Foto: eighty8things

Eigenschappen
Route: 50-75 km.
Route van A naar A

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
0,20km
Restaurant
 
0,99km
Restaurant
 
2,85km
Restaurant
 
3,03km
Restaurant
 
 
3,12km
Restaurant
 
3,41km
Eetcafé
 
3,50km
Restaurant
 
3,55km
Restaurant
 
4,59km
Restaurant
 
7,95km
Restaurant
 
8,20km
Restaurant
 
8,32km
Restaurant