Prehistorische urnenvelden

Prehistorische urnenvelden
Loozerheideweg
6002 AA
Weert
Gedenkteken bij de prehistorische urnenvelden in Weert
Bank met prullenbak staat in het natuurgebied bij het urnenveld in Weert
Wandelaars in het natuurgebied Boshoverheide in Weert

Bezienswaardigheid

De prehistorische urnenvelden in het natuurgebied Boshoverheide staan bekend als het grootste urnenveld van West-Europa. Omstreeks 1000 voor Christus werden de doden gecremeerd en hier begraven, vaak in een urn. Door het gebied loopt een wandelpad.

In de loop der tijd is een uitgestrekt grafheuvellandschap ontstaan waar – naar schatting – ruim 3000 doden zijn begraven.

Het urnenveld op Raak (nabij Molenakker) is in de Vroege-IJzertijd tussen 800 en 500 v. Chr. aangelegd. Het urnenveld heeft een oppervlakte van ongeveer 3 hectare. Er zijn resten van 262 graven en grafmonumenten aangetroffen. De meeste begravingen betroffen grafkuilen met crematieresten. In 132 graven zijn de resten in een urn bijgezet, daarnaast zijn er crematies in 4 langbedden aangetroffen. Langbedden nemen een bijzondere plaats in binnen het grafritueel, als de laatste rustplaats van familiehoofden. In dit Weerter urnenveld is de speciale positie van deze “belangrijkste” doden nog geaccentueerd doordat de grafmonumenten in een aparte zone gesitueerd zijn.

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.