De Lichtenberg

De Lichtenberg
IJzerenmanweg
6006 TA
Weert
Het openluchttheater van Rijksmonument De Lichtenberg
De Lichtenberg
De Mariakapel van De Lichtenberg

Bezienswaardigheid

Rijksmonument de Lichtenberg is ontworpen door architect Pierre Weegels (1904-1966) en bestaat uit het openluchttheater, de Mariakapel, tennisbanen met ommuring en paviljoen en het zwembad (nu petanquebanen). Het openluchttheater wordt momenteel gerestaureerd.

Het rijksmonument de Lichtenberg

Het rijksmonument de Lichtenberg heeft een grote architectonische, cultuurhistorische, ruimtelijke en geschiedkundige waarde. Het vormt een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed van Weert. De sgraffito kunstwerken zijn van de hand van beeldend kunstenaar Harrie Martens. Het monument ligt in het gebied tussen de Kazernelaan, Nelissenhofweg, Parklaan en IJzerenmanweg in Weert.

Het monument is gebouwd tussen 1954 en 1961. Deze periode valt binnen de wederopbouwperiode na de oorlog. Karakteristiek voor deze periode zijn, vanwege de toen bestaande schaarste, onder meer de materiaalkeuze en stedenbouwkundige opzet. Deze werden vaak gekenmerkt door soberheid en eenvoud, maar ook door vernieuwing.

Daarnaast maken ook het pomphuis, het entreepleintje, instructeurs- en entreegebouw, ommuring, grachten, brug en de omwalling onderdeel uit van het complex. Het geheel ligt verscholen in het groen.

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
0,19km
Wandelroute
 
 
1,85km
Fietsroute
 
 
4,45km
Fietsroute
 
4,45km
Fietsroute
 
 
 
6,17km
Fietsroute
 
8,48km
Fietsroute